22.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 srpnja, 2025
HomeKolumneKuhamo i pečemo s AnomVarivo od slanutka za koje će se tražiti žlica više

Varivo od slanutka za koje će se tražiti žlica više

Piše: Ana Antunović

Varivo od slanutka i ne zvuči kao neka delicija, ali ovako spremljeno oduševit će i velike i male, a veliki plus je što se sprema za pola sata. Preduvjet tome je ili da imate domaći već skuhani slanutak u lednici ili da kupite konzervirani slanutak te ga dobro isprete prije korištenja. Iako se tekućina od slanutka nerijetko koristi u jelima, primjerice kao veganski šlag, ja ne preferiram korištenje jer je primarna uloga te tekućine konzerviranje zbog čega sadrži dosta soli i škroba.

Osnova ovog jela nam je sofrito, jako usitnjeno povrće koje će dati gustinu. Za 4 osobe koristite 1 kapulu, 2 mrkve, 1 veći krumpir i ¼ glavice celera (celer je opcionalan).

Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici ili ručno na male kockice, a onda sve zajedno staviti u lonac na malo maslinovog ulja i dinstati desetak minuta s dvije žlice vode. Kad se sofrito već lagano zaprži,u varivo dodate na kolutiće nasjeckani poriluk, promiješate i dodate slanutak.

Ako slučajno imate temeljac ili malo domaće juhe – to će jelu dati još više okusa, a ako nemate podlijte ga s vodom. Poklopite i kuhajte 25 minuta, uz povremeno miješanje. Poslužite s kockicama prepečenog kruha, a za one koji bez mesa ne mogu, slobodno ubacite malo suhog mesa, kobasicu ili na kockice pancete koje lagano tostirate na tavi.

Video recept vas čeka na profilu @kuhana_i_pecena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA