22.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 31 srpnja, 2025
HomeNaša čeljadOPG LAPTALO o svome mukotrpnom uspjehu: Sve je dobro, ali fali...

OPG LAPTALO o svome mukotrpnom uspjehu: Sve je dobro, ali fali “bokun lokvetine”

Kada Željka i Željko nešto jako zažele – nastane iz nule uspjeh koji se zove OPG Laptalo. I to u Gromači, malom selu za koje prije nitko nije niti sanjao da može postati ono što je danas – omiljeno mjesto za izlet, domaću hranu i odmor od daleke gradske vreve i strke. 

Za svoga supruga, Željka Laptala Željka se udala prije dva desetljeća i te 2000. samo su razmišljali kako će ostvariti svoj san i kupiti te useliti u svoj stančić u staroj Mokošici. Gromača je tada bila malo, zapušteno seoce daleko od svega, a supružnici su radili u gradu i nije im ni na pamet padalo svakodnevno putovanje do posla. U staru obiteljsku kuću na Gromaći su dolazili vikendom, jer njen suprug nije mogao zamisliti život bez tog mjesta u kojemu se rodio i rastao. U Željkovoj obitelji kroz dvije generacije nije bilo muških potomaka pa je njegova majka kojoj je ostala kuća nasljedstvom, i nakon udaje ostala u njoj živjeti. Stoga ni ne čudi da je svom sinu kojega je rodila u 44. godini života dala ime – Željko. A kad se vidi što su zajedno, složno napravili u svojim životima, gotovo da nema slučajnosti ni u tome što se oženio za djevojku istog imena. Željku.

Željko Laptalo

– Kad sam se udala jedno kratko vrijeme sam živjela na Gromači. Čekali smo da nam stan u Mokošici bude gotov, a ujedno sam čekala i naše prvo dijete. Dok je suprug bio na poslu ostajala bih sama u selu i društvo mi je, doslovno, pravilo samo nekoliko krava koje su slobodno hodale pored naše kuće, jer nije bilo ni pravog puta ni gotovo ništa. Bilo mi je grozno i jedva sam čekala kad ću preselit u stan,  što moga muža nikada nije veselilo – prisjeća se Željka tog vremena prije dvadeset godina. 

Željka Laptalo


– Nisam nikada mislila o životu na Gromači, nisam se tamo vidjela, a i imala sam siguran i dobar posao u jednoj poznatoj i unosnoj dubrovačkoj tvrtki, tako da sam odlučila živjeti bliže gradu. Tri godine nakon prve kćeri dobili smo i našu drugu kćer, koja je imala tek mjesec dana kada me pozvala prijateljica, također mlada žena koja je došla živjeti na Gromaču i ponudila mi da skupa primamo goste jer je ona već počela raditi taj posao i trebala joj je još neka mlada obitelj. Danima sam je odbijala, ali je ona bila uporna i na kraju sam pristala primiti samo jednu grupu. Kad smo se vratili na Gromaču, nismo imali gotovo ništa, sve je bila improvizacija, od stolova, stolica (betonski elementi i dasaka), nerješenih imovinskih odnosa, ma užas…

I krenuli su u novi posao, o njemu ništa ne znajući. Bilo je teško, mukotrpno, nailazili su na brojne prepreke koje bi obeshrabrile mnoge. No, ne i Željku.

– Uporna sam i tvrdoglava osoba, koliko god puta se činilo kako ne postoji šansa za krenuti naprijed, mi smo se kretali – korak po korak, dan po dan. Te 2004. godine se cijeli naš turizam odvijao u jednoj maloj sobici ne većoj od 12 kvadrata, a koju je obitelj ranije koristila za feste kao trpezariju. Kuća je stara oko 200 godina i unutra su bili podovi, a u prizemlju podrum, star i zapušten. U neposrednoj blizini kuće, bili su pojata i tor potpuno razrušeni za vrijeme Domovinskog rata. Već sljedeće godine krenuli smo u obnovu te planirali osposobiti konobu za 50 sjedećih mjesta što smo kroz dvije godine i uspjeli. U međuvremenu smo izgradili komin u neposrednoj blizini gumna. Zatim smo adaptirali vinski podrum i kuću podigli za još jedan kat također zidan kamenom, te ga pretvorili u luksuzni apartman od oko 120 kvadrata, pogodan za smještaj šest osoba i kategoriziran s pet zvjezdica – ne bez ponosa priča Željka njihov put. 


No, prodaja nije baš išla kako su Laptali zamislili te su počeli razmišljati zašto je tome tako. I onda je djed izrekao “čarobnu riječ” – lokvetina.

– Djed se divio našoj energiji i upornosti i postignutim rezultatima, pratio nas je i u jednom trenutku je rekao da je sve dobro, ali da fali “bokun lokvetine”. Naravno da smo shvatili što djed kaže i odmah smo krenuli u izgradnju bazena, a inspiraciju smo pronašli upravo u obližnjoj lokvi i gumnu koje se nalazi na našem imanju. To je bilo to! Posao je krenuo i danas se možemo pohvaliti da na našem imanju odmor provode gosti iz gotovo čitavog svijeta. Živimo i radimo kao sretna i složna obitelj, muž je uglavnom u baštini, imamo loza, maslina, voće i povrće, proizvodimo gotovo sve što nudimo našim gostima, nudimo im mir, netaknutu prirodu i s velikom ljubavi radimo taj posao. Ja obavljam gotovo sve poslove u kući uz pomoć rodbine i prijatelja, a naše kćeri koje imaju 18 i 16 godina i pohađaju Gimnaziju, od malih nogu su uključene u ovaj posao i uglavnom su zadužene za komunikaciju s gostima i vođenje svih administrativnih poslova putem mailova, i društvenih mreža, dočeka gostiju, davanja svih informacija, budući izvrsno govore nekoliko stranih jezika. 

I danas se cijela obitelj razniježi kad gleda fotografije dviju malih djevojčica u nošnjama koje su tih davnih godina, na samom početku postojanja njihova OPG-a, s roditeljima dočekivale goste ispred stare obiteljske kuće. Neizostavno je i tada i onda bilo zapjevat i zabalat Linđo. Malo koji gost s ovog skladnog obiteljskog domaćinstva pođe praznih ruku.

Kety Laptalo
Nika Laptalo

– Svoje proizvode prodajemo isključivo na domaćinstvu u izvornom izdanju ili uobličene u razne gastro i etno suvenire. Mogućnosti koje danas pružaju ovakva mala zapuštena mjesta su neiscrpne pa bi preporučili svima da ne odlaze iz ovog prekrasnog grada, da se vraćaju na ognjišta svojih predaka i sebi grade budućnost i budućnost svojoj djeci. Vjerujte mi da se isplati i nećete nikada požalit.

Gromača je u međuvremenu postala jedno divno mjesto u kojem bi svatko poželio živjeti, pa ne čudi da se dosta mladih obitelji vratilo, te da su se i u infrastrukturnom i svakom drugom smislu stvorili preduvjeti za predivan i zdrav život – zaključuje Željka Laptalo.

Nakon svega što je prošla, zašto joj ne povjerovati?

Foto: Privatni album

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA