28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 21 srpnja, 2025
HomeLifestyleMaslinarska arhitektura – novi pristup u uzgoju maslina

Maslinarska arhitektura – novi pristup u uzgoju maslina

U maslinarstvu, kao i u drugim granama poljoprivrede, sve se više traže novi načini kako unaprijediti proizvodnju, olakšati rad i povećati urod. Jedan od najnovijih pristupa dolazi iz Tunisa i nosi naziv “maslinarska arhitektura”. Riječ je o sustavnom proučavanju oblika i građe stabala maslina s ciljem boljeg planiranja i upravljanja maslinicima.

Iako maslinari već stoljećima oblikuju svoja stabla rezidbom i praksom prenesenom s koljena na koljeno, ovaj znanstveni pristup želi te spoznaje dodatno unaprijediti, kvantificirati i učiniti primjenjivima u modernoj proizvodnji – kako u tradicionalnim tako i u intenzivnim i superintenzivnim nasadima.

Što je točno maslinarska arhitektura?

Maslinarska arhitektura bavi se pitanjima poput:

  • Kako raste pojedina sorta masline?
  • Koliko su duge i guste njezine grane i izbojci?
  • Na kojem dijelu grane nosi cvijet i plod?
  • Kakav je kut pod kojim grane izrastaju iz debla?

Odgovori na ova pitanja omogućuju bolji odabir sorte za određene uvjete uzgoja, pravilnije oblikovanje stabla rezidbom, lakšu i učinkovitiju berbu te dugoročno – veće i stabilnije prinose.

Što su pokazala istraživanja?

Tunižanski znanstvenici proučavali su pet poznatih sorata maslina: Chemlali, Chetoui, Koroneiki, Meski i Picholine. Svaka od njih pokazala je specifične karakteristike koje se mogu iskoristiti za različite tipove maslinika.

Primjerice:

  • Koroneiki ima duge izbojke (oko 33,5 cm) i razvija gustu krošnju s puno tankih grančica. To je sorta koja se lako prilagođava mehaničkoj berbi i superintenzivnim nasadima.
  • Chemlali također razvija guste, fine izbojke pogodne za formiranje kompaktnih i ujednačenih krošnji.
  • Chetoui ima kraće i uspravnije izbojke, zbog čega je pogodniji za tradicionalne nasade i ručnu berbu.
  • Meski i Picholine pokazuju drugačije obrasce grananja koji zahtijevaju drugačiji pristup rezidbi.

Još jedna važna razlika među sortama odnosi se na to gdje se stvaraju cvjetovi i plodovi. Neke sorte, poput Chemlalija, nose cvijet i plod na istoj grani, dok druge, poput Koroneikija, to čine na različitim granama. Ovo je ključno za pravilno određivanje kako i kada obrezivati, jer direktno utječe na rodnost.

Uz to, kut pod kojim grane rastu (npr. idealnih 90 stupnjeva) utječe na prozračnost krošnje, prodor svjetla, ali i na lakšu mehanizaciju i manji rizik od bolesti. Sorte koje prirodno stvaraju šire, ravnomjernije krošnje bolje su prilagođene suvremenim tehnologijama berbe.

Zašto je to važno za maslinare?

Znanja o arhitekturi stabla omogućuju maslinarima da donose informirane odluke o:

  • Izboru sorte: Nisu sve sorte jednako dobre za mehaničku berbu niti za gusto zasađene nasade. Neke sorte bolje podnose intenzivne uvjete, dok su druge prikladnije za tradicionalne, razmaknute maslinike.
  • Razmaku sadnje: Sorte koje stvaraju šire krošnje zahtijevaju veći razmak između stabala kako bi se omogućio prodor svjetla i zrak.
  • Rezidbi: Preciznije znanje o tome gdje sorta nosi cvijet i plod pomaže u pravilnom oblikovanju stabla kako bi se maksimizirao urod, a smanjio višak lisne mase.
  • Mehaničkoj berbi: Sorte s gušćom, kompaktnijom krošnjom pogodnije su za mehaničku berbu jer omogućuju lakši pristup strojevima i ravnomjerniju trešnju.
  • Održivosti: Optimalno oblikovana stabla troše manje resursa, zahtijevaju manje zaštitnih sredstava i smanjuju troškove rada.

Korak prema preciznom maslinarstvu

Ovaj novi pristup može se kombinirati s modernim tehnologijama poput dronova, satelitskog praćenja i digitalnih analiza, čime maslinarstvo postaje preciznije, održivije i profitabilnije.

Ne radi se više o „jednom receptu za sve“ već o tome da se za svaku sortu i svaki nasad donose prilagođene odluke, temeljene na znanstvenim podacima, iskustvu i lokalnim uvjetima.

Preuzeto s Olive oil times

Novi broj časopisa Maslinar možete naručiti na sljedećem linku 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA