26.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 18 kolovoza, 2025
HomeKolumneALISA donosi jako ukusni i neobični recept: rolat s jagodama i bosiokom

ALISA donosi jako ukusni i neobični recept: rolat s jagodama i bosiokom

Stižu topli dani, a dok još ima jagoda donosim ideju za zarolati ih u prekrasne osvježavajuće okuse.

Za tijesto koje uvijek uspijeva i dovoljno je mekano za rolat: 5 cijelih jaja, 5 jušnih žlica šećera, 5 jušnih žlica brašna, prstohvat soli, korica jednog cijelog limuna, jaja i šećer. Miješati električnom mješalicom cca 10ak min na najvećoj brzini dok se smjesa ne udvostruči i postane gusta i kremaste strukture, potom dodati prosijano brašno, koricu limuna i sol  te umiješati sve ručno i pritom paziti da ne padne volumen. 

U kvadratni pleh (ja sam koristila onaj od pećnice) peći na papiru za pećenje 20 min na 160 stupnjeva.  Nakon što je pečen, a dok je još uvijek topao, stavite još jedan papir za pečenje na njega te okrenite naopako da ispadne iz pleha te ga odmah srolajte tako između 2 papira za pečenje, umotajte u kuhinjsku krpu te stavite sa strane dok se ne ohladi i stabilizira.

Fil:

250 gr mascarpone sira, 250 gr vrhnja za šlag, 1 listić želatine, sok jednog cijelog limuna, 150 gr šećera u prahu, svježih jagoda (količina po želji), 10ak listova svježeg bosioka, 50ml vrhnja za šlag, ugrijati do vrenja te u njemu rastopiti listić želatine, staviti sa strane dok se radi krema.

Limunov sok, šećer u prahu i mascarpone umiješati zajedno, dodati rastopljenu želatinu te preostalo vrhnje za šlag i miješati električnom miješalicom sve zajedno dok se ne sjedini u finu kremu. na kraju umiješati sitno sjeckani svježi bosiok.

Tijesto odrolati te odstraniti papir i namazati kremom ravnomjerno preko cijelog biskvita, posložiti jagode rezane na ploške te srolati sve čvrsto u fini rolat.

Umotati u prozirnu foliju te ostaviti namanje 2 sata u hladnjaku.  Sačuvajte malo kreme za ukrasiti rolat nakon što ga odmotate, i uslast.

Uživajte u možda malo neobičnoj kombinaciji, ali jako ukusnoj i osvježavajućoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA