18.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 22 listopada, 2025
HomeLifestyleZnate li zašto lumbliju nazivaju kolačem sjećanja i nezaborava?

Znate li zašto lumbliju nazivaju kolačem sjećanja i nezaborava?

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali posebno se ističe i značenjem koje ova izvorna slastica ima za Blato i otok Korčulu.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Time je očuvano njezino početno značenje – sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

S obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča je koja tek treba biti ispričana, posebno kada se uzme u obzir i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju 2021. godine na nacionalnoj razini zaštitilo naziv „Lumblija” kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je dana 22.studenog 2022.godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Uredba o upisu naziva „Lumblija” u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen postupak registracije, a naziv „Lumblija” zaštićen na području Europske unije.

Time je ovaj višegodišnji proces zaštite, s posebnim naglaskom na Viteško udruženje Kumpanjija Blato i sve registrirane proizvođače Lumblije na našem području, priveden kraju. Ovo je, pored svega, ujedno i posebno priznanje, ali i zahvala svima onima koji su doprinijeli zaštiti ovog tradicionalnog proizvoda otoka Korčule koji potječe iz Blata.

EU znak zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se od sada nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda zaštićene i tradicionalne recepture, a Republika Hrvatska, zajedno sa tradicionalnim kolačem Lumblijom, broji preko 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

Zbog svojih sastojaka Lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

“Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

U Blatu se i ove godine od 20. listopada do 11.studenog 2025. godine održava manifestacija “Dani Lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja” u organizaciji Turističke zajednice Općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi.

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije održava se u subotu, 25.listopada s početkom u 09:30 sati/ Gradski park Blato

U autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu očekuje Vas degustacija i prezentacija Lumblije, ali i prezentacija i degustacija svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje tradicionalnih folklornih nošnji tancarica Viteško udruženje Kumpanjija – Blato, autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule, uz sve jesenje okuse i mirise Lumblije, Blata i otoka Korčule s posebnim naglaskom na proizvode koji su nositelji posebnih zaštićenih oznaka kvalitete na nacionalnoj razini i EU razini te otočnu deliciju #žrnovskimakaruni koje za vas priprema Udruga Žrnovski makaruni.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje Vam donose učenici Srednje škole „Ivo Padovan” Blato na blatskoj Plokati koje će se održati u nedjelju, 26.listopada s početkom u 10:00 sati

U godini kada obilježavamo 100 godina od odlaska mnogobrojnih stanovnika Blata i otoka Korčule u daleki Brazil iz luke Prigradica brodom Zaton čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje projekta MEMORIA DALMATA – 100 GODINA DALMATINSKE IMIGRACIJE U BRAZILU koji će predstaviti Katja Gavranic Camargo, predsjednica Kluba prijatelja Dalmacije u Sao Paulu. Pridružite nam se kako bi povezali 100 godina povijesti na dva kontinenta u jednu priču i upoznajmo život u dalekom Brazilu svih onih koji su početkom 20. stoljeća napustili svoje mjesto Blato i otišli u nepoznato – poručuju organizatori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA