16.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 13 listopada, 2025
HomeVijestiDURA poziva na okrugli stol na temu hrane i zdravlja

DURA poziva na okrugli stol na temu hrane i zdravlja

Dubrovačka razvojna agencija – DURA poziva sve zainteresirane na okrugli stol „Hrana kao iskustvo i terapija”, koji će se održati u petak, 17. listopada 2025. godine, s početkom u 13:00 sati u Hotelu Lero.

Ovaj gastronomsko-zdravstveni susret dio je programa „Dani okusa: Od tradicije do suvremenih trendova”, koji se provodi u sklopu TESTEAT projekta. Cilj događanja je potaknuti dijalog između stručnjaka iz područja gastronomije, nutricionizma i medicine o povezanosti hrane, zdravlja i suvremenih prehrambenih navika.

Broj mjesta je ograničen, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu putem poveznice: https://forms.fillout.com/t/d9szbZ4hS7us.

Program događanja

13:00 – 13:10 Uvodna riječ moderatora i predstavljanje sudionika


13:10 – 13:25 Prezentacija projekta TESTEAT


13:25 – 13:40 Prof. Josip Žuvela„Gastronomska baština dubrovačkog područja”


13:40 – 13:55 Nutricionistkinja Lucija Bakarić„Adaptacija tradicionalnih recepata modernim prehrambenim potrebama”


13:55 – 14:10 Dr. Zoran Krišto Legčević, pedijatar – „Skupine s prehrambenim restrikcijama i alergijskim reakcijama”

  • Općenito o prehrani
  • Problem tjelesne mase kod djece
  • Uloga mediteranske prehrane u prevenciji prekomjerne težine

14:10 – 14:40 Moderirana rasprava
Teme:

  • Kako TESTEAT može povezati struku i praksu?
  • Prehrambene navike i realni izazovi u populaciji
  • Uloga gastronomije u edukaciji i osviještenoj prehrani
  • Što mijenjati u prehrambenim obrascima iz zdravstvene perspektive
  • Inovacije: digitalna rješenja, edukativne radionice i javni programi
  • Održiva prehrana i dostupnost kvalitetne hrane

14:40 – 14:50 Pitanja publike


14:50 – 15:00 Zaključci okruglog stola

Fokus projekta TESTEAT jačanje je vještina aktera u turizmu, sadašnje i buduće radne snage, posebice studenata/učenika, ali i profesionalnog kadra (šefovi kuhinja, konobari, destinacijski menadžeri, vodiči, itd.), kao i proširivanje njihovog znanja o eno-gastronomskom nasljeđu lokalnog područja, modernim prehrambenim potrebama i izborima te prilikama koje pruža održivi turizam, kružno gospodarstvo i digitalizacija. Projekt je financiran kroz EU program prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska.

Više o projektu TESTEAT možete pročitati na službenoj web stranici te na Facebook i Instagram profilima projekta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA