U Muzeju crvene povijesti danas se obilježio Međunarodni praznik rada, ali ove godine ne uz tradicionalni grah, nego uz kubansko nacionalno jelo, koje u prijevodu na hrvatski znači “stara odjeća”, a slijedom izložbe kubanskih plakata, koji su izloženi u galerijskom dijelu muzeja.
U dvorištu TUP-a okupilo se mnoštvo Dubrovčana koji su uživali u jelu koje je spravio meštar od kuhinje Jasmin, koji nam je ovom prigodom i predstavio jelo.
-Jelo se sastoji od junećega flama. To je potrbušina bez kosti, koje se prvo malo izdinsta, a onda se dodaje crvena, slatka paprika, mrkva, luk, razni mediteranski, ali i egzotični začini: ruzmarin, origano, lovor, klinčići…Ovo jelo se priprema duže, oko četiri ure. Ovo je meso dosta žilavo, ali se dugim kuhanjem omekša, a gotovo je kad se pantarulom može razdvajati. Ime jela “ropa vieja” znači “stara odjeća”, a priča kaže daje je jedan siromah zbog neimaštine, skuhao svoju odjeću u teći sa svim što je imao u kući od namirnica i tako napravio objed. Jelo se jede uz rižu, a najbliže bi bilo nekoj našoj lešadi s paprikama, ispričao nam je Jasmin.