30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 1 srpnja, 2025
HomeLifestylePredstavljena monografija "Malostonski zaljev - kraljevstvo kamenice"

Predstavljena monografija “Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice”

Dvojezična monografija „Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice“ predstavljena je javnosti danas u tvrđavi Kaštio u Stonu.

Njenu izradu inicirala je  Udruga Stonski školjkari u okviru projekta “Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu – prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života”, koji je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Sadržajno bogato i atraktivno opremljeno izdanje podijeljeno je u sedam tematskih cjelina, a neupitnu znanstvenu i stručnu relevantnost knjige na njezinih 345 stranica jamče zastupljeni autori: prof. dr. sc. Nenad Jasprica, dr. sc. Mirna Batistić, dr. sc. Valter Kožul, dr. sc. Jakša Bolotin, doc. dr. sc. Irena Ipšić, Vedran Kunica, mag. ing. maricult. i Josip Žuvela, prof.

U prvom poglavlju Nenad Jasprica obrađuje floru i vegetaciju obalnog i priobalnog dijela Malostonskog zaljeva te donosi osvrt na njegove specifičnosti u odnosu na slične ekosustave na istočnoj obali Jadrana.

Uz Mirnu Batistić čitatelji zaranjaju u podmorje i upoznaju organizme koje ne vidimo golim okom, a temelj su ekosustava i školjkarstva.

Valter Kožul bavi se poviješću ribarstva u Malostonskom zaljevu i ribarstvenom biologijom, dok Jakša Bolotin opisuje prirodne značajke područja koje pogoduju razvoju naselja školjkaša s naglaskom na Malostonsku kamenicu kao dragulj faune Zaljeva.

Na temelju brojnih povijesnih činjenica i arhivskih zapisa koji svjedoče o tradiciji i važnosti uzgoja kamenica Irena Ipšić donosi pregled povijesnog kontinuuma u uzgoju kamenica od vremena Dubrovačke Republike.

U šestom poglavlju autor Vedran Kunica obrađuje tehnološki razvoj uzgoja, suvremene trendove i stanje školjkarstva te perspektive i budućnost školjkarstva i Malostonskog zaljeva u cjelini.

Završno poglavlje Josipa Žuvele posvećeno je značenju kamenice u suvremenoj gastronomiji, a čitateljima će posebno biti zanimljivi i recepti jela i pripravaka od kamenica.

Uz autore i urednike te druge suradnike na opremi izdanja, promociji su prisustvovali ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, zamjenik župana Dubrovačke-neretvanske županije Joško Cebalo, načelnik Općine Ston Vedran Antunica te predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić te brojni drugi predstavnici javno-političkog života i znanstvene zajednice.

-Ova monografija predstavlja skup najznačajnijih znanja i spoznaja o Malostonskom zaljevu“, rekao je uvodno jedan od urednika izdanja Vedran Kunica, ujedno voditelj cjelokupnog projekta. Kazao je kako je ideja o monografiji rezultat rada na izradi dokumentacije za Europsku Komisiju u procesu dokazivanja posebnosti Malostonske kamenice i njenog upisa u registar zaštićenih oznaka izvornosti Europske Unije.

–Upravo nam je taj rad ukazao na izniman broj dokumenata, znanstvenih radova i istraživanja o Malostonskom zaljevu, disperziranih i nikad objedinjenih u jedno djelo, a time i nedostupnih većini.

Izradi monografije svoj pečat dali su i mnogi žitelji područja. Naime, do podataka, o kojima nije bilo drugih izvora, dolazilo se putem svjedočanstva lokalnih stanovnika.

–Njihova obiteljska iskustva i sjećanja dodatno su obogatila spoznajnu vrijednost o značenju ove gospodarske grane za lokalni razvoj te im stoga neizmjerno zahvaljujemo na susretljivosti i ustupljenom vremenu – rekao je Kunica.

Uz impresivne profesionalne fotografije Malostonskog zaljeva i njegovog podmorja izdanje obogaćuje i veliki broj fotografija iz privatnih obiteljskih albuma.

-I stare požutjele i one novije, raznobojne fotografije, ocrtavaju iste žuljevite tragove, dokazuju da iza svega stoji čovjek i njegov trud, ista ljubav utkana je u taj mikrosvijet koji je postojan i darežljiv, a ipak tako nježan i osjetljiv – istaknula je recenzentica knjige, doc. dr. sc. Jasenka Maslek.

Smatra da se monografija  „Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice“ može promatrati kao svojevrsni hommage višestoljetnom suživotu čovjeka i kamenice, ljudskom trajanju kroz vrijeme i životu u suglasju s prirodom.

–Kamenica nije mogla dati previše, ali je zato čovjek znao koliko mu je dosta, rekla je Maslek.

Dvojezičnost teksta (na hrvatskom i engleskom jeziku), kao i digitalno izdanje koje je dostupno na internetskoj stranici: https://www.malistonoyster.com/en/read-our-book, omogućuje svima koji to žele izravno upoznavanje s prostornim potencijalima, prirodnim specifičnostima i tisućljetnom tradicijom uzgoja školjkaša.

-Monografija je namijenjena svima koji na bilo koji način sudjeluju u znanstvenom i stručnom promišljaju o razvoju Malostonskog zaljeva, svim stanovnicima ovog područja, ali i široj javnosti, ne samo domaćoj nego i stranoj – rekla je autorica i suurednica izdanja Irena Ipšić.

-Uzgoj kamenica na ovom području, dokazano, ima svoj višestoljetni kontinuitet. Kao luksuzna namirnica u vrijeme Dubrovačke Republike nalazila se na jelovnicima najsvečanijih državničkih gozbi i privatnih trpeza, a o njezinoj vrijednosti govori i činjenica da je nerijetko bila sastavni dio poklona koje su predstavnici dubrovačke vlasti poklanjali tijekom svojih diplomatskih misija. Zbog svoje iznimne kvalitete kamenica se u moderno doba nametnula kao kraljica gastronomije i autentičan brand dubrovačkog područja. Vjerujem da će ovaj projekt rezultirati profiliranom turističkom promocijom ovoga jedinstvenog područja i njegove gastronomije. Jednako tako, nadamo se da će potaknuti svijest o nužnosti održivog razvoja i zaštiti ovog jedinstvenog lokaliteta – zaključila je Ipšić te je u ime svih autora  zahvalila Udruzi Stonski školjkari na ukazanom povjerenju. Istaknula je pritom da je većina autora sa Sveučilišta u Dubrovniku i njegovih sastavnica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA