22.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiVELIKI POVRATAK DUBROVAČKE KARAKE - bisera dubrovačke pomorske tradicije

VELIKI POVRATAK DUBROVAČKE KARAKE – bisera dubrovačke pomorske tradicije

Lučka uprava Dubrovnik predstavila je danas u Pomorskom muzeju film s realističnom 3D animacijom Dubrovačke karake, autora Darija Bajurina i u produkciji Unimedije, a povodom 150. obljetnice osnivanja Dubrovačkih muzeja i Dana Europe. Na predstavljanju je uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl govorila i Kristina Laptalo, voditeljica Odjela za kontroling i EU projekte Lučke uprave Dubrovnik.

Dubrovačka karaka je bio biser dubrovačke pomorske tradicije i najbolji trgovački brod svoga vremena, opisuje ga Nikola Mihaljević na stranici art cafee.eu.

Dubrovčani su Karaku u to vrijeme predstavljali na sljedeći način: “Le vostre navi sono più forti di tutte l’ altre del mondo e di miglior legname”, što u slobodnom prijevodu znači “dubrovački brodovi su najčvršći na svijetu i  sagrađeni su od najbolje drvene građe”.

Animirani film o ovom znamenitom trgovačkom brodu iz vremena Dubrovačke Republike izrađen je u sklopu EU-projekta REMEMBER i Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020., u kojemu je Lučka uprava Dubrovnik bila jedan od projektnih partnera.

Cilj ovog projekta je valorizirati materijalnu i nematerijalnu pomorsku kulturnu baštinu kao resurs koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva.

Kroz projekt REMEMBER bit će predstavljena zajednička platforma partnera projekta naziva ADRIJO, kojoj će se moći pristupiti preko poveznice www.adrijo.eu. 

Pored prikupljenih povijesnih sadržaja, izrade kratkog filma “Karaka” i ADRIJO platforme, kroz suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja, u tvrđavi Sv. Ivana osmišljen je i realiziran, u sklopu stalnog postava, info-kutak, u kojemu će se prikazivati animacija o najvećem trgovačkom jedrenjaku Dubrovačke Republike, kao simbolični doprinos ponudi posjetiteljima Pomorskog muzeja.

Ovaj sadržaj zanimljiv je podjednako djeci i odraslim posjetiteljima.

Ovo je prvi put da je Dubrovačka karaka prikazana cjelovito u realističnoj 3D animaciji, koristeći odnose i brodske proporcije prema realnim povijesnim izvorima.

Također, autor animacije Dario Bajurin potrudio se da u filmu prikaže atraktivne prizore unutrašnjosti broda, smještaj tereta, pazeći pritom da teksturiranje bude potpuno u skladu s materijalima i brodskom opremom onog vremna.

Da bi to sve moglo biti napravljeno na pravi način, prije same produkcije provedena su istraživanja povijesnih izvora i konzultacije s povjesničarima, koji su ukazali na specifičnosti Dubrovačke karake u odnosu na druge slične brodove.

Dubrovčani su uz Karaku izradili i Karakun, u to vrijeme najveći trgovački brod s četiri jarbola, kojim su oplovili sve pomorske rute, uključujući i putovanja u daleke zemlje poput Indije i Latinske Amerike.

Karakun je bio poznat po tome što je, zahvaljujući inovacijama, mogao prenositi puno više tereta i ploviti dulje od drugih brodova, a mnogi ga znaju pod engleskim nazivom “Argosy”.

Autor: Nikola Mihaljević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA