17.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 8 svibnja, 2025
NaslovnicaLifestyleUz bogat program Festival GrapeSton okupio je 42 proizvođača prirodnih vina, pogledajte...

Uz bogat program Festival GrapeSton okupio je 42 proizvođača prirodnih vina, pogledajte kako je bilo

Projekcijom filma Denni i Sergio talijanskog redatelja Gianluce Santonija prošlog četvrtka u Stonu započelo je četverodnevno druženje na drugom izdanju festivala prirodnog vinogradarstva i spontanih vina GrapeSton. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja, stonski je festival proširio krug prijatelja koji je od 01. do 04. svibnja na Pelješac privukao još veći broj izlagača i ljubitelja prirodnih vina.

Glavna manifestacija, sajam i kušanje prirodnih vina, održano je u subotu 3. svibnja u prekrasnom Kneževom dvoru u Stonu gdje su posjetitelji mogli kušati prirodna vina od 42 proizvođača s preko 150 etiketa različitih vina. Uz 26 hrvatskih izlagača, predstavilo se sedam slovenskih vinara, dva iz Srbije, dva iz BiH, a značaj GrapeStona na mapi prirodnog vinarstva u regiji pokazalo je i sudjelovanje renomiranih vinara iz Austrije (Meinklang, Muster, Strohmeier) i Italije (La Ginestra i Terpin).

Osim samih vina organizatori vode računa da i ponuda hrane bude u skladu s ekološkim principima uzgoja te su tako koristeći lokalne i prirodne namirnice okrepu za posjetitelje pripremali Eko Škoj, Tvrtko Šakota (NAV), Marko Turković (Bekal), uz slovenske prijatelje Luku Košira (Grič) i Jakoba Pintara (TaBar). Na malom marketu ekoloških i tradicijskih proizvoda predstavili su se Happy Citrus s organskim delicijama od agruma, pršutana Kulina Nova sela, školjkarstvo braće Lazić i dva maslinara: Uljara Babić i OPG Swanky.

Popratni program, koji upućuje na multidisciplinarni i holistički pristup organizatora GrapeStona, osim projekciju filma u organizaciji udruge Kinookus, ponudio je i tribinu o važnosti ekološkog vinogradarstva, radionicu za djecu te radionicu prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja.

Na tribini pod nazivom „Vino nastaje u vinogradu“ održanoj u prekrasnom kamenom zdanju stonske tvrđave Veliki Kaštio govorili su vinogradari Tomislav Tomac s Pleševice, Werner Michlits s biodinamičke farme Mainklang iz Austrije, Sebastijan Stemberger iz Slovenije i Mario Bartulović s Pelješca. Tribinu je moderirao Ivo Kara Pešić iz udruge Kinookus, a posjetitelji su mogli doznati zašto je za kvalitetu i originalnost vina najvažnija ta prva, vinogradarska faza proizvodnje. Fokus GrapeStona su vinari koji su prvenstveno vinogradari. Njihova osnovna ideja je da se vino prije svega „pravi“ u vinogradu te da je vinarstvo u biti poljoprivredna praksa, ukorijenjena u odnosu prema zemlji i zahvalnosti za darove prirode.

Djeca su također imala priliku uživati u festivalu jer je za njih organizirana radionica izrade mozaika od recikliranih materijala koju je vodila pelješka umjetnica Tina Bilušica iz obrta Bodulka Handmade. Festival je završen radionicom prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja koju su vodile Katija Živković i Jadranka Ničetić u novouređenom imanju Oysteria Mali Ston Bay u selu Zamaslina.

Festival GrapeSton osmislili su i pokrenuli pelješki prirodni vinari iz vinarija Bartulović, Miloš, Vicelić, Baković i Križ u suradnji s Cogito Coffee iz Zagreba, uz potporu Turističke zajednice općine Ston, Općine Ston, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE