18.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 17 studenoga, 2025
HomeVijestiU Cehu ugostiteljstva i turizma 11.869 obrta – 82 obrta više nego...

U Cehu ugostiteljstva i turizma 11.869 obrta – 82 obrta više nego u 2024.

Prema podacima Obrtnog registra Ministarstva gospodarstva, u Republici Hrvatskoj posljednjeg dana listopada 2025. godine u Cehu ugostiteljstva i turizma bilo je aktivno 11.869 obrta. U odnosu na listopad prethodne godine, to predstavlja rast od 82 obrta odnosno 0,7 %, a u odnosu na listopad 2020. godine rast od 195 obrta odnosno 1,7 %. Udio broja obrta u Cehu ugostiteljstva i turizma u ukupnom broju obrta u Republici Hrvatskoj u listopadu 2024. godine iznosi 9,6 %, a u listopadu 2025. godine 8,8 %. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u Hrvatskoj u listopadu 2025. godine u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilo je zaposleno ukupno 26.684 osobe, od čega 6.501 obrtnik i 20.183 radnika. U odnosu na listopad prethodne godine, broj ukupno zaposlenih u navedenim djelatnostima bilježi minimalan pad od 0,2 %, dok je u odnosu na listopad 2020. godine zabilježen porast od 8,3 %.

U posljednjih godinu dana, najveći porast broja obrta u Cehu ugostiteljstva i turizma zabilježen je u Gradu Zagrebu (41 obrt više odnosno 4,3 %) te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (25 obrta više odnosno 2,6 %), dok je najveći pad broja obrta u navedenom cehu zabilježen u Splitsko-dalmatinskoj županiji (23 obrta manje odnosno 0,9 %), Brodsko-posavskoj županiji (8 obrta manje odnosno 3,7 %) te u Ličko-senjskoj županiji (8 obrta manje odnosno 2,8 %).

Unatoč najvećem padu u posljednjih godinu dana, u posljednjih pet godina najveći porast broja obrta u Cehu ugostiteljstva i turizma zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (157 obrta više odnosno 6,8 %) te u Zadarskoj županiji (101 obrt više odnosno 8,6 %), dok je najveći pad broja obrta u navedenom cehu zabilježen u Primorsko-goranskoj županiji  (49 obrta manje odnosno 3,9 %) te u Krapinsko-zagorskoj županiji (27 obrta manje odnosno 11,7 %).

Zbog kontinuiranog rasta te važnosti ovih djelatnosti za gospodarstvo Hrvatske, sljedećeg tjedna, od 23. do 25. listopada, održat će se etablirani i tradicionalni 37. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore u Makarskoj. Ovo je jedno od najvećih stručnih okupljanja koje traje gotovo četiri desetljeća te će i ove godine kroz panele i predavanja obrađivati aktualne teme poput konkurentnosti hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo i cijene te zakonodavnog okvira obavljanja djelatnosti ugostiteljstva s naglaskom na novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, svakodnevno poslovanje i inspekcijske kontrole. Naime, jedna od ključnih tema u javnosti tijekom cijele godine, a  osobito tijekom trajanja sezone jest cijena usluga smještaja te pružanja hrane i pića u Hrvatskoj, dok će novosti Zakona u ugostiteljstvo uvelike utjecati na struku. Dodatno, u sklopu Kongresa za posjetitelje će biti osigurana besplatna dalmatinska marenda – domaći gastro specijaliteti lokalnih ugostitelja.

Posljednjih godina svi segmenti finalnog troška jednako su rasli pod utjecajem niza čimbenika, primjerice ulazna vrijednost povrća i mesa se višestruko uvećala, vrijednost neto plaća i doprinosa udvostručila. Sve povećane troškove  je trebalo implementirati u cijenu našeg konačnog proizvoda te istovremeno ostati cjenovno pristupačni. Jedno je neopravdano povećanje cijena, a drugo održivo poslovanje – slažemo se s konceptom održivog turizma, pri čemu i mi, kao posljednji u lancu, moramo održivo poslovati. Svakako se zalažemo za podizanje kvalitete kao preduvjet za podizanje cijene, oni koji neopravdano podižu cijene neće opstati na tržištu. Brojna su rješenja i mogućnosti kako značajno unaprijediti uvjete za poslovanje ugostitelja, jedan od najvažnijih segmenata nadolazećeg 37. Kongresa su upravo zaključci za unapređenje struke koje donosi Ceh i upućuje nadležnim tijelima na postupanje“, ističe predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Hrvoje Margan i najavljuje rasprave o svim ključnim temama u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu na 37. Kongresu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA