12.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 prosinca, 2025
HomeVijestiTereza Čabrilo i Marija Vezilić zajedno s učenicima osnovnih škola obilježile Tjedan...

Tereza Čabrilo i Marija Vezilić zajedno s učenicima osnovnih škola obilježile Tjedan školskog doručka

Nacionalni Tjedan školskog doručka ove godine obilježavao se od 13. do 17. listopada i veže se na Svjetski dan hrane, 16. listopada. Inicijativu je pokrenuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo. Budući da je doručak za školarce najvažniji obrok u danu, u Tjednu školskog doručka putem edukativnih i interaktivnih radionica podiže se svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka, stvaranja zdravih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja od rane dobi.

Tim povodom, djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Tereza Čabrilo i Marija Vezilić, od 13. do 17. listopada posjetile su osnovne škole Grada Dubrovnika: OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Marina Držića, OŠ Montovjerna i OŠ Mokošica kako bi zajedno s učenicima obilježile Tjedan školskog doručka. Održale su interaktivne radionice za učenike drugih razreda, na kojima je sudjelovalo približno 320 djece.

Tijekom radionice „Doručkom oko svijeta“, djeca su se upoznala s različitim vrstama doručaka koji se poslužuju u svijetu. Na zabavnom „putovanju“ po kontinentima saznala su što jedu djeca u Francuskoj, što čini tradicionalni engleski doručak, gdje se za doručak jede juha ili riba, a gdje žitne kaše. Posebno zanimanje izazvao je mediteranski tip doručka, pri čemu su učenici sami nabrajali namirnice karakteristične za mediteransku prehranu, koje daju puno energije i važnih hranjivih tvari za očuvanje zdravlja. Djeca su tijekom radionice naučila i da je jedan od postulata pravilne prehrane raznolikost, što znači da je važno isprobavati nova jela i kombinacije namirnica. Kako bi se potaknula ta navika, drugi dio radionice uključivao je “Hrabri izazov”, zadatak za domaći rad u kojem su učenici dobili četiri različita recepta te su kod kuće, zajedno s roditeljima, trebali pripremiti jedno jelo i ocijeniti njegov izgled, miris, okus te dati ocjenu za ukupan dojam jela. Radionica je završila veselim kvizom “Okusi koji spajaju”, u kojem su djeca, uz kotač znanja i kartice s pitanjima, pokazala koliko su naučila o pravilnoj prehrani, uravnoteženom doručku i prehrambenim navikama djece širom svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA