Ovoga tjedna u našoj rubrici Od A do Ž upoznajte nagrađivanog chefa Antu Jonjića, Imoćanina koji briljira i na gastro sceni puno široj od naše, dubrovačke. Radi u Pino’s restoranu u Lapadu, uvijek se odaziva humanitarnim akcijama, a nama otkriva koji su mu najdraži začin i jelo, kako se nosi s stresom u kuhinji, što misli o kulinarskim TV emisijama, kao i što ga motivira na humanitarni rad.
Najdraži začin?
– Šafran.
Koje jelo vam je najdraže za pripremu, a koje vam je najveći gastronomski užitak?
– Najviše uživam pripremajući brudet, a pašticada mi je najveći gastronomski užitak!
Osvojili ste nedavno nagradu Grand Gourmet 2025 – znači li vam više potvrda struke ili zadovoljni gosti?
– Mislim da je u mome poslu bitno i jedno i drugo. Kroz natjecanja dobivam stručnu potvrdu svoje kvalitete koju gosti mogu osjetiti u svakom mome pjatu.
Kuhinja zna biti i mjesto visokog pritiska – kako se s njim nosite?
– Kroz zabavu i smijeh sve je lakše.
Koliko je u kuhinji bitan timski rad?
– Kao što neourokirug ima svoje asistente pri operaciji tako i ja bez kvalitetnog tima ne mogu biti dobar chef.
Volite li kuhati i u svoje slobodno vrijeme ili vam je draže da netko drugi kuha za vas?
– Najviše uživam kuhati zimi kada imam više slobodnog vremena. Uživam kuhati za svoju obitelj i prijatelje i na taj način provesti kvalitetno vrijeme s njima koje nam je uskraćeno tijekom sezone.
Kako osmišljavate autorska jela – kako izgleda taj proces?
– Najčešće ideje dolaze spontanao, kada od neke namirnice koristeći razne tehnike dolazim do potpuno novog jela.
Pratite li kulinarske reality TV emisije i što mislite o njima?
– Nažalost nemam vremena aktivno ih pratiti, ali mi je drago da postoje. Lijepo je vidjeti da je još uvijek veliki interes za moju struku.
Osim kuhanja – što vam je još strast, u čemu uživate u slobodno vrijeme?
– Provodeći vrijeme sa svojom kćeri! Kada ostane još malo vremena volim zaigrati nogomet, proučavavati stare kuharice i uživam u podvodnom ribolovu.
Kako usklađujete poslovni i privatni život?
– Snaga dobre volje i razumijevanja!
Volontirate i sudjelujte u humanitarnom radu – što vam to znači?
– Volontiranje i humanitarni rad za mene su način da svoje vrijeme i energiju usmjerim na pomaganje drugima. Rado se odazivam humanitarnim akcijama jer me ispunjava osjećaj da mogu doprinijeti nečemu dobrom. Uživam u takvom radu i uvijek ću, kad god mogu, pružiti svoju pomoć.
S kolegama pripremate i humanitarnu večeru u župskom restoranu Ruzmarin u sklopu akcije “Osmijeh za osmijeh” 7. prosinca – što posjetitelji mogu očekivati?
– U suradnji s kolegicom Ivanom Bradarić i kolegom Hrvojem Zirojevićem, pripremit ćemo kreativna i pažljivo osmišljena jela koja spajaju vrhunsku namirnicu, znanje i strast prema kuhanju. Gosti mogu očekivati ugodnu atmosferu, odličnu hranu te priliku da uživanjem u večeri podrže humanitarnu akciju i doprinesu plemenitom cilju.







