10.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 prosinca, 2025
HomeDupromoMASLINAR: Sve se više krivotvori hrana, ali i maslinovo ulje

MASLINAR: Sve se više krivotvori hrana, ali i maslinovo ulje

Krivotvorenje hrane posljednjih je godina postalo jedan od najbrže rastućih sigurnosnih problema u Europskoj uniji. Iako se u javnosti najčešće povezuje s luksuznim predmetima, lažnim lijekovima ili modnom industrijom, podaci Europskog ureda za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Europola pokazuju da je hrana među najčešće krivotvorenim kategorijama – i to s ozbiljnim rizikom po zdravlje.

U sklopu kampanje „Znate li što se nalazi na vašem stolu?“ EUIPO i Europol upozoravaju da krivotvorena hrana i piće više nisu iznimka nego realnost koju treba prepoznati, a maslinovo ulje nažalost je često dio tog problema.

Krivotvoreno maslinovo ulje – kako se to zapravo radi?

Maslinovo ulje jedno je od prehrambenih proizvoda s najvišom dodanom vrijednošću, zbog čega je i često meta manipulacija.

Najčešći oblici krivotvorenja uključuju:

  • miješanje maslinovog ulja s jeftinim rafiniranim biljnim uljima • stavljanje oznake „extra djevičansko“ na ulja loše kakvoće • dodavanje klorofila i aroma kako bi se prikrio nedostatak svježine • korištenje uvoznih ulja koja se prodaju kao domaća • odgađanje prerade ili loše skladištenje, nakon čega se ulje plasira kao „vrhunsko“

Istraživanja Europola u sklopu operacije OPSON pokazala su da se u brojnim državama EU na tržištu nalaze ulja koja nisu zdravstveno sigurna, a u ekstremnim slučajevima čak sadrže nedopuštene tvari, ostatke pesticida ili ulja koja kemijski ne pripadaju maslinama.

Što kažu službeni podaci?

Prema izvješćima EU-a o kriminalitetu nad intelektualnim vlasništvom (SOCTA), prehrambeni proizvodi – uključujući ulja, sir, vino, med i začine – nalaze se među najugroženijim kategorijama.

Nedavne policijske akcije u EU rezultirale su:

  • zapljenom 91 milijun eura vrijedne krivotvorene hrane • zapljenom 22.000 tona sumnjivih prehrambenih artikala • otkrivanjem 278 skladišta i proizvodnih lokacija • pronalaskom ulja koja sadržavaju metanol i neuravnotežene kemijske parametre

Ove brojke potvrđuju da se krivotvorenje hrane ne smije promatrati samo kao ekonomski prekršaj, nego i kao prijetnja zdravlju – od nutritivno osiromašenih proizvoda do potencijalno opasnih sastojaka.

Kako se potrošači mogu zaštititi?

Za ljubitelje maslinova ulja ovo su najvažnije preporuke:

  1. Kupujte od proizvođača s jasnom sljedivošću – transparentni podaci o berbi, preradi i punjenju najbolji su dokaz autentičnosti.
  1. Provjeravajte kemijske parametre kad god su dostupni – extra djevičansko ulje mora imati nizak udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i pravilne K-vrijednosti. Sve izvan toga je sumnjivo.
  1. Obratite pozornost na cijenu – ako je cijena „ekstra djevičanskog“ ulja preniska, velika je vjerojatnost da nije riječ o čistom proizvodu od maslina.
  1. Birajte boce s tamnim staklom i pravilnim deklaracijama – oblik ambalaže, serijski broj i podaci o podrijetlu mnogo govore o ozbiljnosti proizvođača.
  1. Prepoznajte tipične senzorske nedostatke – miris po zemlje, plijesni, užeglosti ili fermentaciji nisu dio pravog maslinovog ulja.

Zašto je ovo važno za hrvatske maslinare?

Hrvatska maslinova ulja posljednjih godina bilježe međunarodni uspjeh – od NYIOOC-a do Flos Olei vodiča – i upravo zato je borba protiv krivotvorina ključna.

Svaka manipulacija na tržištu:

  • narušava povjerenje kupaca
  • ruši cijenu autentičnih ulja
  • šteti ugledu domaćih proizvođača
  • potiče nelojalnu konkurenciju jeftinim, nekvalitetnim uvoznim mješavinama

Profesionalizam u proizvodnji, edukacija i stroga kontrola jedini su način da tržište ostane čisto, a vrijednost pravog extra djevičanskog ulja – prepoznata i zaštićena.

Novi broj časopisa Maslinar koji možete naručiti na sljedećem linku 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA