31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 1 srpnja, 2025
HomeDupromoMASLINAR: kalendar radova u rujnu

MASLINAR: kalendar radova u rujnu

ZAŠTITA

Sada dolazi treća generacija maslinove muhe, ali ništa manje opasna od prethodne dvije generacije, jer se zrela ličinka pri napuštanju ploda kukulji u tlu na dubini na oko tri centimetra, a nakon par dana ženka maslinove muhe izlazi iz kukuljice i ostaje u tlu.

Treća generacija ženke maslinovog moljca nese jaja na listove maslina i na taj način gusjenice uništavaju listove. Zbog skorog branja maslina, zaštita kemijskim preparatima nije dozvoljena.

Paunovo oko preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću, a dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i tako se bolest brzo širi. Simptomi su jače vidljivi na donjim granama, budući da se spore ispiru kišom prema dnu krošnje. Rodna stabla ćemo u ovo vrijeme tretirati samo u izuzetnim prilikama, ali zato možemo bez straha prskati bakrenim preparatima mlada nerodna stabla i ona koja smo u svibnju navrnuli.

 BERBA I KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA

Nastavljamo s berbom pažljivo odabranih zelenih maslina namijenjenih konzerviranju – moraju biti čvrste, zdrave bez uboda, krupne i tamnozelene do zeleno-žute boje.

Kako zelene nedozrele masline sadrže u sebi mnogo gorčine, prije konzerviranja, potrebno ih je odgorčiti. Odgorčavanje maslina na prirodan tradicionalan način vrši se držanjem plodova u lužnatoj kaši. Vrijeme trajanja odgorčavanja zavisi od mnogo čimbenika, kao što su stadij zrelosti, sorta, koncentracija lužine, temperatura i drugo, no najsigurnije je nakon tri sata izvaditi nekoliko plodova iz lužnate kaše, prerezati ih oštrim nožem sve do koštice, odvojiti polovicu i provjeriti do koje je dubine prodrla lužina. Kada utvrdimo da je lužina prodrla do koštice, izvadit ćemo plodove iz kaše i pristupiti ispiranju tekućom vodom. Ispiranje traje tjedan dana tako plodove držimo potopljene u vodi, a svaki dan dva puta mijenjamo vodu. Nakon ispiranja, pristupit ćemo konzerviranju, tako da najprije masline potopimo u tri postotnu slanu otopinu i držimo tri dana, nakon toga promijeni se otopina sa šest posto soli i drži sedam dana. Nakon toga napravimo salamuru od deset-postotne otopine, složimo masline u boce i do vrha napunimo sa salamurom. Sve ovo radimo tako da masline ne vadimo na zrak, niti ih diramo rukom, kako ne bi oksidirale i izgubile lijepu zelenu boju.

Izvor: Maslinar.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA