13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 7 prosinca, 2025
HomeLifestyleMASLINAR Kalendar radova u prosincu

MASLINAR Kalendar radova u prosincu

Još uvijek ima maslinara koji namjerno čekaju buru, kako bi se plodovi na stablu osušili i iz njih ishlapila voda, vjerujući da će onda manje platiti preradu maslina. Ali ima i onih koji vjeruju da samo od crnih plodova dobiju dobro ulje, zanemarujući povijesne činjenice da je prije tisuću godina ovo ulje bilo namijenjeno samo robovima. No ima i onih staračkih domaćinstava, kojima nije moguće uposliti strane berače, nego ih sami beru, polako i po grubom vremenu i tako dočekaju prosinac, a uljare ih čekaju i prerađuju takve masline jednom tjedno. U ovo se vrijeme u plodovima maslina nakuplja svojstveni pokvareni sok, koji kvari kvalitetu ulja i ono poprima netipična svojstva mirisa i okusa. Prema istraživanjima našeg uvaženog stručnjaka pok. mr. Pavla Bakarića, u ovo vrijeme se još mogu brati sorte dužice, uljarice, žutice, piculje i zuzorke.

Konzerviranje crnih maslina 

Ovo je vrijeme branja potpuno zrelih crnih maslina namijenjenih konzerviranju. Beru se što krupniji, čvrsti i zdravi plodovi bez uboda i oštećenja, slažu se u plastične rupičaste košare, najviše u visinu do deset centimetara. Za konzerviranje na tradicionalan način sušenjem ili pečenjem beru se plodovi koji su dobro namreškani – smežurani, oni koji su počeli gubiti vodu iz ploda.

Čuvanje ulja

Skladištenje ulja predstavlja završni korak procesa očuvanja ekstra prirodnog maslinovog ulja i treba mu pristupiti pažljivo i odgovorno, jer nepravilnim načinom čuvanja možemo znatno narušiti njegovu kvalitetu i naš cjelogodišnji trud i trošak. Veće količine ulja čuvaju se u hladnom prostoru u inoks spremnicima, koji moraju biti napunjeni do vrha. Manje količine ulja čuvaju se u staklenim tamnim bocama, u prostoriji koja nije izložena svjetlosti i visokim temperaturama.

Rezidba

Stara stabla koja smo odlučili pomladiti iz korijena ili panja, a koja su stara 30 i više godina, sada možemo rezati. Pomlađivanje se obavlja tako da se siječe i vadi središnji panj, a ostavlja se 4 do 5 guka – mladica na glavnom korijenu, nakon čega se zatrpa središnja jama. Postoji i drugi način pomlađivanja iz panja, ali je i nesigurniji.

Savjet ekološkim maslinarima 

Preporuka je svim ekološkim maslinarima, ako je moguće da izdvoje ostatke od prerade vlastitih maslina i vrate ih u svoj maslinik. Korist će biti višestruka, a proizvodnja besplatnog organskog humusa znatno jeftinija.

Savjet mjeseca

Komina od masline i vegetabilna voda je korisna i vrijedna sekundarna sirovina. Vegetabilna voda može se pred kišu ispuštati u maslinik, a komina se može koristiti kao stočna hrana, visokovrijedan ogrjev, organsko gnojivo i u zadnje vrijeme kao sirovina za proizvodnju bio dizela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA