26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 27 srpnja, 2025
HomeDupromoMASLINAR: Kako stare bunare i gustirne ponovno staviti u funkciju navodnjavanja

MASLINAR: Kako stare bunare i gustirne ponovno staviti u funkciju navodnjavanja

Stari bunari i gustirne, koji su desetljećima služili kao osnovni izvori vode u poljima i u maslinicima, ponovno dobivaju na vrijednosti – i to ne samo iz praktičnih, već i klimatskih razloga. Naime, sve više poljoprivrednika traži neovisne izvore vode za navodnjavanje, osobito u uvjetima rastućih temperatura i čestih suša koje ozbiljno prijete stabilnosti prinosa.

Dobra vijest je da se i stari izvori vode mogu uz određene radove uspješno staviti u funkciju. U ovom tekstu donosimo kako.

Provjera stanja i čišćenje

Prvi korak je pregled i utvrđivanje u kakvom su stanju bunar ili gustirna:

Zidovi i konstrukcija – potrebno je pregledati ima li pukotina, urušavanja ili znakova nestabilnosti. Kod kamenih zidova poželjna je pomoć majstora koji poznaje tradicionalnu gradnju.

Dno i voda – često se na dnu nakuplja mulj, lišće i razni organski ostaci. Bunari i gustirne moraju se mehanički očistiti, a po potrebi i dezinficirati.

Analiza vode – voda za navodnjavanje ne mora biti pitka, ali mora biti zdrava za tlo i biljke, bez nafte, fekalnih zagađenja i teških metala. Analizu je najbolje napraviti u ovlaštenom laboratoriju.

Prilagodba za navodnjavanje

Nakon što su provjere i čišćenje obavljeni, bunar ili gustirna mogu se tehnički opremiti za svakodnevnu upotrebu:

Pumpa – najčešće se koristi potopna pumpa, koja se postavlja na dno, ili usisna pumpa ako je voda dostupna s manje dubine.

Cjevovod i kapaljke – voda se može voditi direktno do maslina, vinove loze ili povrća pomoću crijeva, cijevi s kapaljkama ili jednostavnih prskalica.

Automatizacija – postavljanje tajmera ili senzora vlage omogućuje racionalno i pravodobno zalijevanje, što je posebno važno u ljetnim mjesecima kada tlo brzo gubi vlagu.

Koliko vode je potrebno?

Količina vode ovisi o kulturi, ali za maslinik vrijedi okvirno: 20 do 30 litara po stablu u jednom zalijevanju, Gustirna ili bunar od 10 m³ (10.000 litara) može navodnjavati oko 300 stabala jednom.

Gustirne koje skupljaju kišnicu s krovova imaju dodatnu prednost. Na primjer, krov površine 100 m², uz godišnju količinu oborina od 800 mm, može prikupiti 80.000 litara vode – dovoljno za nekoliko ciklusa navodnjavanja.

Na što još treba obratiti pozornost?

Sigurnost – svi otvori moraju biti zatvoreni poklopcima koji sprječavaju pad ljudi ili životinja.

Zaštita vode – kako bi se spriječila pojava algi, komaraca i drugih nepoželjnih organizama, preporučuje se zatvaranje otvora i povremeno održavanje.

Regulativa – ako se bunar koristi za gospodarsko navodnjavanje, važno je provjeriti vodopravne uvjete i, po potrebi, prijaviti korištenje vode.

Dugoročna isplativost i klimatski kontekst

U uvjetima učestalih suša, slabih zaliha površinske vode i sve većih računa za komunalnu vodu, ulaganje u obnovu vlastitog izvora brzo se isplati. Osim financijske uštede, vlasnici imaju veću kontrolu nad vremenom i količinom navodnjavanja, što uvelike doprinosi stabilnosti i kvaliteti uroda.

Obnova starih bunara i gustirni nije samo dio očuvanja tradicije, već i konkretan odgovor na promjene u klimi. Poljoprivreda budućnosti oslanja se na lokalne resurse, pametnu potrošnju i otpornost na vremenske ekstreme. Upravo zato, vlastiti izvor vode – ako ga imate – vrijedi svakog uloženog truda.

Mladen Antunić

Novi broj časopisa Maslinar možete naručiti na sljedećem linku 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA