15.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 8 prosinca, 2025
HomeVijestiGalijun Tirena slavi prvih dvadeset godina, a gastronomskom ponudom priključio se Dubrovačkom...

Galijun Tirena slavi prvih dvadeset godina, a gastronomskom ponudom priključio se Dubrovačkom zimskom festivalu

Galijun Tirena slavi prvih dvadeset godina, a ove godine njegova će gastronomska ponuda prvi puta biti uključena u Dubrovački zimski festival. Prije dvadeset godina porinuće Tirene značilo novu turističku ponudu Dubrovnika.

-Bilo je izazovno kroz godine, bilo je i napornih i lijepih vremena, ali sve smo prebrodili jer nam je iskustvo dalo da se preživi. Da sam prije dvadeset godina znao kako će biti graditi i održavati drveni brod ne bih se bio odlučio za to jer je održavanje mukotrpno. I onaj tko ima mali drveni kaić zna koji su to problemi, a kamoli ovakav brod koji znači cjelogodišnji rad, pituravanje, struganje, mijenjanje… To su sve veliki troškovi i velika investicija, ali to je ljubav i obiteljska tradicija. Moj je pradjed 1912. godine napravio prvi brod i samo na jedra vozio vino i sve što je trebalo za Trst i to je ostala tradicija. Sin mi ima brod, imamo Tirenu i mi ne gledamo zaradu koliko tradiciju. Nekad to nije dobro jer sebe puno dajemo brodovima, više nego familiji, pa smo najmanje doma. Sve je brod – rekao nam je kapetan Tirene Bogomil Vuković koji je okupljanjem prijatelja i poslovnih suradnika na Tireni proslavio dvadesetu godišnjicu rada.
Svaki dan tijekom trajanja Dubrovačkog zimskog festivala od 10 sati ujutro do navečer Tirena će biti vezana u Portu, i na njoj će se moći jesti i piti domaća dalmatinska jela, srdele, bakalar, soparnik, sočiva, pršut sir sve uz dobro vino.
Novinari su danas obišli i druga mjesta s gastronomskom ponudom Dubrovačkog zimskog festivala. Ispred TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić je rekla kako su se ove godine potrudili na što više lokacija pružiti što raznolikiju ponudu. Zahvalila je i svim privatnim inicijativama u gradu koji pomažu doprinijeti jednom posebnom i drugačijem dubrovačkom adventu.
Adventsku ponudu ugostitelji su predstavili na novopostavljenim stolovima na Stradunu, gdje je i kultni Buffet Škola, koji iduće godine slavi 30. obljetnicu, uz svoj poznati domaći kruh sir i pršut ponudio i nove recepte, bruštulane slane mjendule s ružmarinom, pečene masline, ali i bezglutenske kolače.


Dolce Vita u adventskoj ponudi ima i premium palačinke s jabukama te uz redovit bogat izbor sladoleda i kuhano vino. Burger Tiger predstavio je široku paletu burgera, hot dogova i tacosa, uključujući i vegetarijanske opcije, a restoran Mama’s šporke makarule, srdele s patatama na salatu, mamine polpete i višku pizzu. Posebne napoletanske pizze nudi pizzerija Vito Napoletano 2, koji se prvi puta uključio u festival, a ugostiteljski objekt Stradoon, nekadašnji Snack bar nudi doručke s popustom, adventske plate i tople zimske koktele na bazi kuhanog vina i džina.
Ovo je prva godina koncepta stolova na Stradunu pa ćemo vidjeti kako će to zaživjeti, nadamo se najboljemu, rekli su ugostitelji posebno istaknuvši kako su cijene ponude ujednačene i prihvatljive za Dubrovčane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA