Galijun Tirena slavi prvih dvadeset godina, a ove godine njegova će gastronomska ponuda prvi puta biti uključena u Dubrovački zimski festival. Prije dvadeset godina porinuće Tirene značilo novu turističku ponudu Dubrovnika.



















-Bilo je izazovno kroz godine, bilo je i napornih i lijepih vremena, ali sve smo prebrodili jer nam je iskustvo dalo da se preživi. Da sam prije dvadeset godina znao kako će biti graditi i održavati drveni brod ne bih se bio odlučio za to jer je održavanje mukotrpno. I onaj tko ima mali drveni kaić zna koji su to problemi, a kamoli ovakav brod koji znači cjelogodišnji rad, pituravanje, struganje, mijenjanje… To su sve veliki troškovi i velika investicija, ali to je ljubav i obiteljska tradicija. Moj je pradjed 1912. godine napravio prvi brod i samo na jedra vozio vino i sve što je trebalo za Trst i to je ostala tradicija. Sin mi ima brod, imamo Tirenu i mi ne gledamo zaradu koliko tradiciju. Nekad to nije dobro jer sebe puno dajemo brodovima, više nego familiji, pa smo najmanje doma. Sve je brod – rekao nam je kapetan Tirene Bogomil Vuković koji je okupljanjem prijatelja i poslovnih suradnika na Tireni proslavio dvadesetu godišnjicu rada.
Svaki dan tijekom trajanja Dubrovačkog zimskog festivala od 10 sati ujutro do navečer Tirena će biti vezana u Portu, i na njoj će se moći jesti i piti domaća dalmatinska jela, srdele, bakalar, soparnik, sočiva, pršut sir sve uz dobro vino.
Novinari su danas obišli i druga mjesta s gastronomskom ponudom Dubrovačkog zimskog festivala. Ispred TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić je rekla kako su se ove godine potrudili na što više lokacija pružiti što raznolikiju ponudu. Zahvalila je i svim privatnim inicijativama u gradu koji pomažu doprinijeti jednom posebnom i drugačijem dubrovačkom adventu.
Adventsku ponudu ugostitelji su predstavili na novopostavljenim stolovima na Stradunu, gdje je i kultni Buffet Škola, koji iduće godine slavi 30. obljetnicu, uz svoj poznati domaći kruh sir i pršut ponudio i nove recepte, bruštulane slane mjendule s ružmarinom, pečene masline, ali i bezglutenske kolače.
















Dolce Vita u adventskoj ponudi ima i premium palačinke s jabukama te uz redovit bogat izbor sladoleda i kuhano vino. Burger Tiger predstavio je široku paletu burgera, hot dogova i tacosa, uključujući i vegetarijanske opcije, a restoran Mama’s šporke makarule, srdele s patatama na salatu, mamine polpete i višku pizzu. Posebne napoletanske pizze nudi pizzerija Vito Napoletano 2, koji se prvi puta uključio u festival, a ugostiteljski objekt Stradoon, nekadašnji Snack bar nudi doručke s popustom, adventske plate i tople zimske koktele na bazi kuhanog vina i džina.
Ovo je prva godina koncepta stolova na Stradunu pa ćemo vidjeti kako će to zaživjeti, nadamo se najboljemu, rekli su ugostitelji posebno istaknuvši kako su cijene ponude ujednačene i prihvatljive za Dubrovčane.






