Smješten u srcu povijesne jezgre Dubrovnika, restoran i bar Cele oduvijek je bio više od ugostiteljskog objekta, bio je kultna slastičarnica, mjesto susreta i nezaobilazna postaja generacija Dubrovčana. Svoju priču, ukorijenjenu u gradskom životu i nazvanu po Celestinu Šikiću, danas nastavlja ispisivati u potpuno novom ambijentu koji spaja nasljeđe i suvremeni duh stoga je uz novi interijer dobio i novo ime Pastry&Cuisine Atelier Cele.

Nedavna renovacija označila je novu fazu u razvoju ovog prostora, pomno osmišljenu kao odgovor na suvremene potrebe, ali s dubokim poštovanjem prema povijesti koju nosi. Obnova nije bila tek estetska promjena, bila je to prilika za stvaranje atmosfere koja će spojiti autentičnost lokalnog identiteta i najnovije svjetske trendove.
Viziju prostora oblikovao je arhitekt Duje Kaliterna, čije se rješenje temelji na harmoniji tradicije i inovacije. Interijer karakteriziraju prirodni elementi poput toplog drva, autohtonog kamena i suptilnih detalja inspiriranih dubrovačkom arhitekturom, koji su obogaćeni suvremenim dizajnom i diskretnim tehnološkim rješenjima. Svaki detalj pažljivo je osmišljen kako bi Cele zadržao svoju prepoznatljivost, ali i ponudio novo iskustvo – ugodno, estetski profinjeno i u potpunosti usklađeno s vremenom u kojem živimo.


“Cele je godinama bilo nezaobilazno mjesto za sve Dubrovčane stoga smatramo da prostor mora reflektirati tu jedinstvenu povijest, ali na suvremen način. Renovacija je proizašla iz želje da oživimo prostor i donesemo osvježenje koje je u skladu s globalnim trendovima, ali i s identitetom koji Cele nosi”, poručio je vlasnik Tomislav Ivušić.
U skladu s novim identitetom prostora, osvježena je i gastronomska ponuda koja donosi harmoničan spoj inovacije i tradicije. Novi chef interpretira dubrovačku kuhinju kroz suvremenu prizmu, oslanjajući se na autentične sastojke lokalnog podneblja i jednostavne, ali dojmljivo pripremljene okuse. Jelovnik je promišljen, sezonski te nadahnut bogatom kulinarskom baštinom juga Hrvatske.


Slastičarski segment, po kojem je Cele ostao upamćen u kolektivnom sjećanju Dubrovčana, zadržao je svoje važno mjesto u novoj viziji. Ručno rađene slastice, inspirirane starim recepturama, bit će prezentirane u elegantnoj vitrini koja je postala centralna točka prostora. Njezina suvremena forma naglašava estetsku vrijednost svake slastice, dok mirisi i okusi podsjećaju na vrijeme kada je Cele bilo simbol slatkih rituala i svakodnevnih radosti. Dodatno, svoju ponudu će proširiti bezglutenskim slasticama te uz popularnu matchu uvrstiti će i mushroom kavu, odnosno kavu s gljivama koja je sve popularnija na hrvatskom tržištu.

Obnovljeni Cele ostaje vjeran svom identitetu, pružajući gostima jedinstveno iskustvo koje objedinjuje eleganciju, toplinu i autentičnost gradskog života. Danas je to prostor koji njeguje tradiciju, ali ne vraća se u prošlost već je s njom u dijalogu, stvarajući novo poglavlje dubrovačke svakodnevice.

FOTO: Ane Čerjan