14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiNA DANAŠNJI DAN: Aurora je potonula i sa sobom odnijela deset života

NA DANAŠNJI DAN: Aurora je potonula i sa sobom odnijela deset života

Na današnji dan prije 29 godina dogodila se pomorska nesreća u gruškoj luci. Tragedija “Aurore”, broda koji je u ratnom vremenu povezivao Grad i Konavle, kojim su putovali ljudi i roba, poruke, skrivena pisma i fotografije, jedan je od najbolnijih trenutaka dubrovačkog Domovinskog rata. Od 96 putnika i članova posade, u sudaru s brodom “Ilirija” smrtno je stradalo desetoro ljudi, među njima troje maloljetne djece.

U moru su živote izgubili: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (jedna i pol godina), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Pod okolnostima koje nikad nisu rasvijetljene, kad su se brodovi nalazili stotinjak metara od obale, mnogo veći trajekt “”Ilirija“ čeličnim je pramcem udario u drvenu krmu Aurore. 

Sraz je bio tako silovit da je Aurora potonula u samo dvije minute, a vrtlog koji je nastao povukao je u smrt deset putnika. 

Danas u 16:43 u Luci Dubrovnik položit će vijenci u more u sjećanje na tešku pomorsku nesreću iz 1992. godine, kada je živote izgubilo deset osoba.

Fotografije našega sugrađanina Darka Vrbice zauvijek su zabilježile dramatične trenutke potonuća “Aurore”.

FOTO: Darko Vrbica

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić