NAKON 30 DANA BLOKADE
Konvoj Libertas na današnji dan prije 22 godine uplovio je u Gruž

Na današnji dan 31. listopada 1991. Konvoj Libertas uplovio je u ranim jutarnjim satima u grušku luku, nakon što su gotovo pola noći na Mljetskom kanalu čekali kraj pregovora s Jugoslavenskom ratnom mornaricom. JRM je napokon popustila i brodove nakon pregleda pustila dalje prema Dubrovniku. Iz Gruža su u susret Konvoju isplovljavali gliseri Odreda naoružanih brodova te svih 29 brodova, brodica i ostalih plovila uveli u luku, gdje ih je čekalo oko tisuću Dubrovčana.

Podsjetimo, konvoj je u listopadu 1991. godine krenuo iz Rijeke predvođen Stjepanom Mesićem, tada aktualnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ i vrhovnim zapovjednikom JNA te predsjednikom hrvatske Vlade Franjom Gregurićem.

Konvoj je predvodio Jadrolinijin brod "Slavija", kojim je upravljao kapetan Damir Jovičević. Na putu do Dubrovnika u svakoj luci "Slaviji" se u humanitarnom pohodu pridružilo i više turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća i remorkera.Moramo istaknuti kako je poznato bodarsko mjesto Krila Jasenice tom prigodom bilo najzastupljenije u konvoju sa čak 18 brodica, uglavnom turističkih.

Konvoj Libertas i obrana Dubrovnika sigurno su najveća akcija nenasilja u Europi u 20 stoljeću, koje zajednički sa Gandhijevim maršom soli i Maršom na Washington M.L.Kinga predstavljaju bitno nasljeđe svjetskog humanitarnog i mirotvornog iskustva, opisao je Konvoj Libertas dr. Slobodan Lang.

Konvojem Libertas skrenuta je pozornost svetske javnosti na nužnost zaštite Dubrovnika od daljnjeg razaranja, koje su provodile srbijanske i crnogorske snage potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom.

dubrovniknet team