RASPRAVA O SPORAZUMU TUĐMAN - IZETBEGOVIĆ
VIDEO: Šuica: Ne može se biti malo trudan, gradonačelniče
Dubravka Šuica uvodno je govorila na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o ratifikaciji sporazuma o granicama s BiH, koja se održava na zahtjev 11 vijećnika HSS-a i HDZ-a. Šuica je istaknula kako ovo nije predizborna kampanja, nego veliko i važno pitanje hrvatskog teritorija. "Mi nismo protiv ratifikacije, nego nakon svih ovih mišljenja uvaženih znanstvenika i akademika smatramo kako prije ratifikacije još jednom treba raspravljati".


"Vlada RH razmotrila je knjigu uvaženih autora (Kapetanić, Ćosić, Vekarić) i zaključila je kako nema razloga ponovno otvarati pregovore s BiH", kazala je u svom izlaganju Andreja Metelko Žgombić, zamjenica ministrice vanjskih poslova.

Ona je ukratko iznijela kronologiju Sporazuma o granicama. "2005. se razmatrala ratifikacija. Diplomatskim dijalogom otvorili smo razgovor s Bosnom i Hercegovinom. Oni su odmah otvorili druge teme koje oni smatraju spornim i htjeli su mijenjati granice iz Ugovora. 2010. ponovno se sastala komisija RH i BIH te je zaključeno kako je ugovor jedinstven instrument kojim je rješenja najduža granica RH i BiH i da se neće mijenjati", kazala je zamjenica ministrice, dodajući kako će ipak konačnu odluku donijeti Sabor.


Niko Kapetanić, jedan od autora knjige "Prijevara ili zabluda? Pitanje granice na području poluotoka Kleka." također je rastumačio povijesnih istraživanja do kojeg je došao zajedno sa svojim kolegama.

" Ja bih rekao da ja i moji koautori ovu knjigu nismo pisali iz političkih nego iz povijesnih i domoljubnih interesa. Sve što radimo, radimo da informiramo Vladu, a ne da bi se s njome svađali. Knjigu smo pisali jednostavno, da svima bude razumljiva. U samoj knjizi dali smo povijesni prikaz, koji je najvažniji za određivanje granice u Malostonskom zaljevu. Dali smo vlasničku, povijesnu i katastarsku pripadnost Velikog i Malog škoja i vrha Kleka. Mi tvrdimo da smo dokazali da je granica na kopnu i da BiH nema mora", kazao je Kapetanić.

"Dokazali smo da je BiH predočila očiti falsifikat iz 1974. u sastavljanju sporazuma i prema Međunarodnom pravu takvi su ugovori ništavni. Ja sam na svoje uši čuo u Saboru da smo mijenjali teritorij na Uni za ovaj u Malostonskom zaljevu. I da je Hrvatska dobila 25 000 m kvadratnih. I zbog toga je sporazum ništavan jer se mijenja granica iz 1991.", kazao je Kapetanić.


"Žao mi je što kolega Vekarić nije danas mogao ovdje biti, naglasio je Vlahušić sa govornice u gradskoj vijećnici. Vlahušić je među ostalim istaknuo kako vjeruje akademiku i svom stranačkom kolegi Vekariću, kao i da vjeruje Vladi Zorana Milanovića. Dodao je kako Gradsko vijeće nije mjesto za raspravljanje o ovako važnim državničkim pitanjima i da bi ovu temu ipak ostavio Vladi i Saboru.

Šuica je na to gradonačelniku rekla kako je njegov stav dvosmislen. "Ne može se biti malo trudan, gradonačelniče. Vi podržavate i Vekarića i Vladu", među ostalim je kazala.

Rasprava se nastavlja iznošenjem stava klubova vijećnika.

VIDEOPRILOG SA SJEDNICE MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

dubrovniknet team/K.F. / FOTO: Vedran Jerinić