VIJESTI
19.11.2019 u 12:06

Dragocjena umjetnina iz Moćnika dubrovačke katedrale izložena u Metropolitan Museum of Art u New Yorku

U sklopu izložbe „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe" („Stvaranje ushićenja: znanost i raskoš na europskim dvorovima") u muzeju Metropolitan u New Yorku izložen je i dragocjeni pladanj i vrč iz Moćnika dubrovačke katedrale Gospe Velike. Riječ je o najrafiniranijemu zlatarskom predmetu u manirističkome stilu u Dubrovniku, a vjerojatno i čitavoj Hrvatskoj, kojega je oko 1550. godine izradio slavni majstor Peter Kuster iz Nürnberga, grada koji je bio jedan od središta europskoga zlatarstva.


komentara  0

Pladanj s vrčem izrađen je od pozlaćenoga srebra i ukrašen je naturalistički oblikovanim životinjama i biljkama (zmijama, ribama, gušterima, kornjačama, puževima, rakovima) izrađenim tehnikom lijevanja prema prirodi i potom obojenim. Do sad nije pouzdano utvrđeno točno vrijeme i način njegovog dolaska u Dubrovnik, a u inventaru dubrovačke katedrale Gospe Velike prvi put se spominje 1779. godine. Iz starijih putopisa poznato je da je, uz ostale dragocjenosti katedralnoga Moćnika i riznice, ovaj komplet posebno privlačio pažnju svih posjetitelja, a o njemu se pripovijedalo i nekoliko legendi. Od nedavno je taj pladanj s vrčem dio postava umjetnina u Biskupskoj palači.

Spomenimo kako je ovaj predmet jedina umjetnina na njujorškoj izložbi koja dolazi iz Hrvatske, a prije izlaganja u muzeju Metropolitan pladanj i vrč su tijekom ljetnih mjeseci 2019. godine restaurirani u Beču u radionici konzervatorice – restauratorice Valentine Ljubić Tobisch i to isključivo financijskim sredstvima Metropolitan muzeja i Dubrovačke biskupije uz suradnju Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku. Izložba  „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe"  bit će publici otvorena od 25. studenoga 2019. do 1. ožujka 2020. godine, a prati je opsežan katalog.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
turisti_klek0
VIJESTI
0      26|01|20 u 17:09
Kineski turisti pregledani na Kleku
VIJESTI
0      25|01|20 u 19:07
Voda će u Veliki Zaton doći oko 22 sata
nebo iznad grada
VIJESTI
0      25|01|20 u 15:20
Drama u zraku, prisilno slijetanje u Čilipe
durdevic_tomas
VIJESTI
0      25|01|20 u 14:03
Kap. Ivica ĐURĐEVIĆ TOMAŠ: festanjulstvo je kruna mog života
potrebica
VIJESTI
0      25|01|20 u 08:34
Državna revizija pročešljala rad Studentskog centra Dubrovnik, oglasio se Potrebica

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija