KULTURA
17.10.2019 u 16:19

"LJEPOTA LAŽNOG SJAJA" - krivotvorene umjetnine iz Muzeja policije u Lazaretima

U prostoru četvrte i pete lađe u Lazaretima ovog petka u 19 sati uprilićit će se otvorenje izložbe krivotvorenih umjetnina naziva „Ljepota lažnog sjaja“. Ova atraktivna izložba predstavlja dio zbirke krivotvorina Muzeja policije koja se sustavno prikuplja od 2006. godine kada je Muzej policije, putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju.


komentara  0

Riječ je o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara, poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan i drugih poznatih i priznatih slikara.

Tu su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Procjenjuje se kako je najmanje 40 posto umjetnina koje se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama krivotvoreno i čak glasovite aukcijske kuće i galerije postaju žrtvama spretnih krivotvoritelja i bivaju izložene neugodnim skandalima.

Ovom izložbom Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske želi upozoriti građane na beskrupuloznost lukrativnog crnog tržišta umjetnina koje u utrci za zaradom ne preže od prijevare neupućenih kupaca, ali se želi i upoznati potencijalne kupce sa suvremenim tehnikama vještačenja sumnjivih umjetničkih djela.

Izložba se može posjetiti do 7. studenog, od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 18 sati, te subotom od 10 do 14 sati.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 11|11|19
SUTRA vrlo jako i olujno jugo 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija