VIJESTI
16.10.2019 u 09:32

Započeli radovi na Vili Aurori - prvo treba očistiti okoliš

Započela je prva faza uređenja Vile Aurore u Trstenom koja podrazumijeva čišćenje okoliša s ciljem izrade kvalitetne geodetske snimke kako bi se, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, definirali daljnji koraci za zahtjevnu renovaciju cjelokupne vile koja predstavlja jedno od najvrijednijih ostvarenja hrvatske arhitekture. 


komentara  0

Vila Aurora u Trstenom - ljepota zaboravljena od svih

Za Vilu Auroru, nekadašnje elitno ljetovalište pod konzervatorskom zaštitom, kao i za bivše odmaralište na otoku Jakljanu, Ministarstvo državne imovine i društvo Renesansa d.o.o. iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Na javnom natječaju koji je raspisan krajem lipnja, upravo je društvo Renesansa dalo najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba staviti u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

Prva faza uređenja Vile Aurora u Trstenom podrazumijeva čišćenje okoliša, koje je započelo s ciljem izrade kvalitetne geodetske snimke kako bi se, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, definirali daljnji koraci za zahtjevnu renovaciju cjelokupne vile. Uređenje Aurore obuhvatit će i uređenje okoliša i oplemenjivanje park šume koja okružuje vilu.

„Ponosni smo što smo dobili priliku obnoviti i revitalizirati ove vrijedne lokalitete na dubrovačkom području te ih, nakon dugog niza godina, napokon staviti u funkciju turizma. Želja nam je dovesti ih u prvobitno stanje kakvo danas možemo vidjeti isključivo na starim fotografijama. Budući da je riječ o vrijednoj povijesnoj ostavštini, obnovi pristupamo s osobitom pažnjom, vodeći pritom brigu i o pripadajućem okolišu, upravo kako bi nakon obnove služile na ponos lokalnoj zajednici“, istaknula je direktorica Renesanse d.o.o. Doroteja Ivanjko te dodala kako Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu zbog svog iznimnog položaja predstavljaju snažan potencijal u povećanju turističke ponude Dubrovnika, ali i cjelokupne turističke slike Hrvatske.

Radovi na uređenju okoliša oko bivšeg odmarališta Jakljan započinju za tjedan dana i trajat će gotovo dva mjeseca. Nakon toga investitor planira započeti s radovima kako bi se bivše odmaralište pretvorilo u turistički resort s mnoštvom popratnih sadržaja koji će značajno obogatiti turističku ponudu otoka Jakljana. Prilikom uređenja, primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati maksimalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu već se godinama nalaze u derutnom i ruševnom stanju te su izvor potencijalnih opasnosti, poput požara. Njihova revitalizacija doprinijet će lokalnoj zajednici kroz otvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo, kao i gradskom proračunu.

Vlasnik Renesanse je ruski poduzetnik Mikhail Shelkov, najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologija koje se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, koji je 2006. proglašen počasnim građaninom Mljeta.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
VIJESTI
0      19|11|19 u 10:53
Zatresli smo se, epicentar u blizini Ploča
cisterna_voda
VIJESTI
0      19|11|19 u 10:40
U Gornjim selima voda nije za piće
traktor
VIJESTI
0      19|11|19 u 10:11
IZGUBIO NADZOR NAD TRAKTOROM Ozlijeđene dvije osobe
VIJESTI
0      19|11|19 u 09:29
ZATVARANJE ULICE: Izmjena prometovanja na liniji broj 5
vila_regenhart00
VIJESTI
0      19|11|19 u 08:46
ATRAKTIVNA NEKRETNINA Zašto Vila Regenhart u Svetom Jakovu nije zakupljena?

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija