LIFESTYLE
15.10.2019 u 18:18

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: znate li što je kamut?

Kamut, sve traženiju zdravu namirnicu iz strogo biološkog uzgoja, nađite na policama omiljene Butige zdravlja. Potječe iz Egipta, a ime joj u prijevodu sa staroegipatskog jezika znači pšenica. Kamut ima vrlo široku primjenu, naročito za kolače zbog specifičnog slatkog okusa i za ostala jela kao što su kruh, kaša, različiti prilozi, te kao dodatak jelima

 

 


komentara  0

U usporedbi sa pšenicom, kamut daleko prednjači u količini hranjivih sastojaka. Njegova zrna sadrže i do 40% više bjelančevina te puno veće količine vitamina, minerala, aminokiselina i masnoća. Ne sadrži šećer, a osobito je bogat vitaminima A, B i C te brojnim mineralima od kojih se po udjelu posebno ističu magnezij i fosfor. U jednoj šalici kuhanog kamuta koja ima 250 kalorija sadržano je 2 g masti, 52 g ugljikohidrata, 7 g dijetalnih vlakana i 11 g proteina.

Kamut ima vrlo široku primjenu, naročito za kolače zbog specifičnog slatkog okusa i za ostala jela kao što su kruh, kaša, različiti prilozi, te kao dodatak jelima. Iako ga se smatra vrstom pšenice, kamut se nutritivno značajno razlikuje od svoje rođakinje: kamut ima značajno veći udio proteina, ali i minerala kao što su selen, magnezij, cink te vitamina B i E i nezasićenih masnih kiselina.

RECEPT:

zimska salata, od kamuta i mrkve
sastojci:

1 šalica vode(2,5 dl)
1/2 šalice kamuta (namočiti preko noći)
2/5 šalice nasjeckane mrkve (oko 3 mrkve srednje veličine)
1/2 šalica grožđica
3 jušne žlice svježe iscjeđenog soka od naranče
1 jušna žlica svježe iscjeđenog soka od limuna
1 čajna žlica meda
1/2 čajne žlice cejlonskog cimeta
1/4 čajne žlice himalajske soli
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/4 šalice prženih, sjeckanih badema

PRIPREMA:
operite zrna kamuta, prelijte vodom i ostavite da ostoje preko noci. Sljedeći dan skuhajte kamut. Kada je kuhan ostavite da ostoji još 10-15 minuta.
Potom procijedite preostalu tekućinu i kamut upspite u što je moguće veću posudu da se ohladi.
U ohlađeni kamut dodajte mrkvu i grozđice.
U maloj posudi pripremite prelijev, umutite sok od naranče i limuna, med, cimet i sol, te na kraju dodajte maslinovo ulje.
Prelijte preljev preko pripremljene salate, lagano promiješajte i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi da se okusi sjedine.
Prije posluživanja ukrasite sjeckanim orasima.

Uz zdrav obrok Butiga zdravlja vam želi dobar tek!

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

 

 


sponzorirani članak





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija