LIFESTYLE
01.10.2019 u 19:40

NA POLICAMA ZDRAVE BUTIGE: bulgur je odličan izbor za dijabetičare, a smanjuje i kolesterol

Bulgur je žitarica koja se dobije iz nekoliko vrsta pšenice, najčešće iz kvalitetne durum pšenice, koja se najprije natapa, a zatim suši na suncu ili peče u pečenici. Zatim se mrvi i lomi da bi se dobile male smeđe granulice nepravilnog oblika.


komentara  0

Bulgur se priprema od pšeničnog zrnja bez ljuske, koje se djelomično skuha, zatim suši i usitnjava u manje dijelove. Fino mljeveni bulgur koristi se za pripremu kruha i kolača, a grubo mljeveni bulgur za nadjeve, složence i juhe.

Bulgur je žitarica iznimne nutritivne i energetske vrijednosti. Bogat je kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, bakorom i manganom, a odlikuje ga i mnogobrojni vitamnini među kojima; tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotenska kiselina. Ima visoki udio vlakana i fitokemikalije lutein + zeaksantin.

Dobar je za dijabetičare, smanjuje kolesterol, pomaze ženama u menopauzi te u održavanju tjelesne težine.

Donosimo vam i ukusan, a jednostavan recpet za bulgur s povrćem, koji možete poslužiti kao prilog ili glavno jelo.

Za količinu dostatnu za 6 ljudi potrebno je:

-2 žlice maslaca ili margarina (ili maslinovog ulja),
-1 šalica sušenog bulgura,
-1 srednje veliki luk, narezati
-1 šalica narezane crvene paprike,
-3/4 žličice mljevenog kima,
-1 žličica chillija u prahu,
-2 šalice vode ili povrtnog temeljca,
-sol i papar za okus

Priprema:

1. rastopite maslac ili margarin u tavi na srednjoj temperaturi

2. dodajte suhi bulgur i narezani luk, kuhajte dok luk nije omekšao i dok bulgur nije dobio zlaćanu boju

3. zatim dodajte narezani celer, crvenu papriku, kim i chilli u prahu i kuhajte 2 minute na vatri srednje temperature

4. dodajte vodu ili povrtni temeljac te kuhajte dok ne zavrije pojačavajući temperaturu ako je potrebno

5. kad tekućina zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte 20 minuta dok namirnice nisu upile svu tekućinu i dok se bulgur nije skuhao

6. na kraju začinite sa soli i paprom

Uz zdrav obrok Butiga zdravlja vam želi dobar tek!

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati


sponzorirani članak









Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija