VIJESTI
10.09.2019 u 10:43

Županija povećava najam za ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Liječnici pitaju: tjerate li nas vani?

Liječnici primarne zdravstvene zaštite su županu Nikoli Dobroslaviću i svim županijskim vijećnicima poslali apel u kojemu iznose argumente protiv povećanja cijena najma prostora u vlasništvu domova zdravlja. Brinemo o zdravlju Vas, Vaših obitelji i svog pučanstva naše županije. Pitate li se u kojem smjeru će se razvijati zdravstvena skrb, kada znate stanje u kakvom se danas nalazi zdravstvo (nedostatak zdravstvenog osoblja, sve manje zainteresiranih za rad u zdravstvu, sve veće iseljavanje stručnog kadra, neadekvatno valoriziran zdravstveni rad)? Pitate li se tko će skrbiti o Vama? - stoji na kraju njihovog pisma o kojemu bi trebalo ozbiljno razmisliti.


komentara  0

Poštovani gospodine župane Dubrovačko-neretvanske županije, poštovani vijećnici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije!

Nakon objave nadolazeće županijske skupštine 11.09.2019. kojom se najavljuju 100% veće, tzv. „tržišne“, cijene zakupa u prostorima domova zdravlja naše županije, ostali smo neugodno iznenađeni i razočarani. Primarna zdravstvena zaštita, PZZ, temelj je zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji.  Zakonska obaveza županije je da omogući i osigura sveobuhvatnost  zdravstvene zaštite stanovništva. Ovakvim prijedlogom ugrožava se funkcioniranje PZZ u županiji i time potencijalno utiče na zdravlje naše populacije.

Sadašnje stanje je da liječnici PZZ u ugovornom odnosu sa HZZO imaju jednaku cijenu rada u svim dijelovima RH, što je logika zdravog razuma. Za naglasiti je da obiteljski  liječnik u svojoj  ordinaciji PZZ ne smije naplatiti ništa, pa se njegov status baš nikako ne može nazvati „tržišnim“. Liječnik dentalne medicine može naplaćivati nešto, ali se radi o minornim sumama.

U prilogu su dosada objavljeni prijedlozi o visini zakupa prostora u domovima zdravlja iz više županija u RH. Očigledno je prepoznata važnost zadržavanja liječnika na korist pacijenata, te uvažavanje principa supsidijarnosti, sveobuhvatnosti i kontinuiteta pružanja primarne zdravstvene zaštite.

1. Primorsko – goranska županija: 1000 KN
2. Osječko – baranjska županija: I. zona 1500 KN, II. zona 1400KN
3. Istarska županija: 1500 KN
4. Vukovarsko – srijemska županija: 1000KN - 1500KN
5. Zadarska županija: 1500 KN
6. Zagrebačka županija: 1600 KN
7. Krapinsko  – zagorska županija: 1500 KN
8. Splitsko – dalmatinska županija:  850 KN – 1800 KN

Sadašnja visina zakupa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznosi 1811,5 KN!

Naš prijedlog  je bio da visina zakupa ostane ista.

Novi prijedlog povećanja visine zakupa prostora u našoj županiji nije ni racionalan, ni osnovan, ni opravdan.

Vjerujemo da nije bilo namjere natjerati liječnike da napuste dosadašnje prostore. No nisu nam poznati ni argumenti za diskriminacijski koeficijent 1,3 za liječnike dentalne medicine, kojim se najam dodatno uvećava.

Taj koeficjent  je jedinstven na teritoriju cijele države, pa tražimo da se izjednači s ostalim županijama!

Tek da se zna, rekalkulacija cijena za PZZ nije napravljena od 1.1.2014., više od 68 mjeseci, fiskalni i parafiskalni troškovi su znatno narasli, a obujam posla se povećao.

Gospodine župane, županijski vijećnici, molimo Vas da shvatite da je u Vašim rukama odgovornost  za održavanje kontinuiteta zdravstvene zaštite u našoj županiji, zadržavanje postojećih liječnika i motiviranje mladih liječnika za dolazak u primarnu praksu.

Pozivamo Vas da uvažite naše razumne argumente i donesete odluku koja će liječnike PZZ naše županije staviti u jednak položaj s liječnicima drugih županija. Sve navedeno u konačnici ide u korist  skrbi za zdravlje naših pacijenata – građana Dubrovačko-neretvanske županije.

Poštovani, u  konačnici svatko od Vas ima svog stoji na kraju pisma kojega su uputili izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite!

Brinemo o zdravlju Vas, Vaših obitelji i svog pučanstva naše županije. Pitate li se u kojem smjeru će se razvijati zdravstvena skrb, kada znate stanje u kakvom se danas nalazi zdravstvo (nedostatak zdravstvenog osoblja, sve manje zainteresiranih za rad u zdravstvu, sve veće iseljavanje stručnog kadra, neadekvatno valoriziran zdravstveni rad)? Pitate li se tko će skrbiti o Vama?

S poštovanjem,

LIJEČNICI PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE  DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

dr. med. Teo Depolo, spec. obiteljske med., član UV Doma zdravlja Dubrovnik, član KoHOM, LomeD

dr. med. Orsat John, spec. obiteljske med., predsjednik KoHOM za Dubrovačko-neretvansku županiju

dr. med. Sonja Barać, spec. obiteljske med., dopredsjednica KoHOM za Dubrovačko-neretvansku županiju

dr. med. Mario Čurlin, spec. obiteljske med., vijećnik KoHOM, tajnik LomeD

dr. med. Mithad Čerimagić, spec. obiteljske med., predsjednik udruge LomeD

dr. med. Mirela Čurlin, spec. pedijatar, ispred liječnika primarne pedijatrije Dubrovačko-neretvanske županije

dr. dent. med. Miho Kulišić, ispred liječnika dentalne medicine Dubrovačko-neretvanske županije


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija