VIJESTI
23.08.2019 u 11:28

NA DAKSI: Sjećanje na žrtve totalitarnih sustava

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske,te zamjenica Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja na Daksi. 


komentara  1

Hodočašće se nastavlja komemoracijama uz Spomenik na Jakljanu i uz Spomen-obilježje na mjesnom groblju u Slanom te Misom zadušnicom u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj. Tradicionalno „Elafitsko hodočašće“ šestu godinu zaredom organizira udruga Hrvatski domobran Dubrovnik.

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Daksa je jedno od najvećih dubrovačkih stratišta i simbol stradanja nevinih žrtava od strane totalitarnih i autoritarnih režima, na kojem su život izgubile 53 osobe, od čega je dosada identificirano 18 osoba i među kojima je osam svećenika. Na Jakljanju su ekshumirani ostaci 214 ubijenih hrvatskih i njemačkih zarobljenika, dok su u Slanom pronađeni ostaci četiriju nevinih žrtava.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Spica skandela 23.08.19 u 13:09
Kako se ovi veliki povjesničari i velikani političke misli nikad ne sjete komemorirat žrtve fašista, nego uvijek idu na Daksu klanjat se i onima "nevinima" koji su fašizmu služili?

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija