VIJESTI
16.08.2019 u 08:07

Da živimo u Dubrovačkoj Republici i danas bi nam bio blagdan i neradni dan

U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, 16. kolovoza, obilježavao se  blagdan – Sv. Roka. Sv. Roko, znameniti svetac-zaštitnik od kuge, uveden je u kalendar dubrovačkih državnih blagdana početkom 1527. nakon što je kuga, koja se u Dubrovniku ponovno silovito razmahala 1526. u siječnju 1527. još ubirala svoj danak. 


komentara  0

Senat je tom odlukom odlučio pojačati proslavu Sv. Sebastijana i sve marijanske blagdane, kako bi se osnažila zaštita od kužnih pošasti. Iste godine izgrađena je i crkvica sv. Roka na Boninovu, u ulici koja je nekada nosila ime sveca.

Odluka o gradnji crkve sv. Roka u povijesnoj jezgri datira iz 1535., a i izvangradsko područje bogato je graditeljskim crkvenim tragom koji časti sv. Roka. U katedralnoj riznici čuvao se jedan Rokov moćnik. Povremeni naleti kuge na dubro­vačko područje održavali su živom pobožnost Sv. Roku, obnavljani su za­vjeti i polagani novi, podizane su crkvice i naručivane svečeve slike. Na sam blagdan (16. kolovoza), na bogoslužje se išlo u procesiji iz katedrale u svečevu crkvu. U povorci su išli svećenici i bratimi istoimene bratovštine, nadbiskup i predstavnici državne vlasti (knez i šest malovijećnika). 

POŽAR

Jedan od velikih neprijatelja starog Dubrovnika, pored kuge i potresa, bili su, izvan sumnje, i požari. To je razumljivo, posebno za starija vremena, jer su u Dubrovniku do početka 15. stoljeća kuće bile pretežno od drvene građe, a još u 13. stoljeću bilo ih je i od slame. Uza sve mjere, na današnji dan, u četvrtak u noći 16. kolovoza 1296. godine, buknuo je strašni požar, prvi veliki požar u Dubrovniku kojemu se spomen sačuvao u arhivskim zapisima. Za taj se požar u VIII. knjizi Dubrovačkog statuta u poglavlju 57. izričito kaže da je uništio gotovo čitav "burgus" - novi dio grada i veći dio starog grada. Koliku je pustoš taj požar prouzrokovao, vidi se i iz odluka dubrovačke vlade, koja je poslije njega našla za potrebno provesti novu regulaciju ulica i trgova.


izvor:Gradoplov

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija