KULTURA
10.08.2019 u 20:03

KAZALIŠNI OSVRT: Mali Princ

Drugi ovosezonski premijerni dramski naslov, Mali princ  je glazbeno-scensko djelo prema klasiku svjetske književnosti, istoimenom romanu francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja. Postavio ga je redatelj Hrvoje Korbar u suradnji sa skladateljem Ivanom Josipom Skenderom.

Napisala: Petra Jelača


komentara  0

Čini mi se poprilično neozbiljnim da nigdje nije naveden autor adaptacije i dramatizacije romana, bez obzira što se može pretpostaviti da je to bio redatelj Hrvoje Korbar.
Osnovna dramaturška nit je dobro postavljena. Dakle lik Naratora/Pilota/Saint Exupery-a koji simbolizira i sve odrasle ljude i lik Malog princa su okosnice, dok se odabrane epizode iz romana pričaju kroz njih i pjevačicu Mariju Kuhar Šošu, koja utjelovljuje Ružu, Lisicu i Zmiju.
Na razini dječje predstave režija većinom funkcionira, no, s odabriom predloška Malog Princa dolazi i odgovornost funkcionalnosti sadržaja na dvije razine. Redatelj se nije dovoljno jasno zadržao na razlogu zašto Mali Princ napušta svoju Ružu, što je od presudne važnosti. Livio Badurina kao Narator je izvrstan i utjelovljenje je svega onoga što bi Mali Princ trebao biti, dok je Rok Juričić simpatični dječak, glumački vrlo dobar, no nedostaje mu one anđeoske začudnosti kojom Mali princ generacijama osvaja odrasle i djecu.

Marija Kuhar Šoša vrlo je efektna pojava, naročito kao Lisica, jedan od režijski bolje riješenih likova.
Ima tu niz lijepih slika, primjerice ona gdje se prinčeve suze pretvaraju u zvijezde, dok je papir koji simbolizira vulkane s Prinčevog asteroida pomalo  nejasan.
Komorni orkestar sastavljen od  dubrovačkih glazbenika pod vodstvom Ivana Josipa Skendera vrlo je pitko i učinkvito izveo njegovu funkcionalnu glazbu koja prati zbivanje, dok Marija Kuhar Šoša ima i neke pjevane dionice u ulozi umišljene Ruže.

Kostimografija je jako ekspresivna i točna, scenografska rješenja također, naročito u funkciji ptica i zvijezda.
Možda bi neki otvoreni prostor, sličniji i zemlji i prinčevom asteroidu, sa kojega se dobro vide zvijezde bio adekvatniji izbor od značenjski pregnantnog prostora Kneževog dvora. Park Gradac, na primjer.
Vjerujem da se ovaj Mali princ dopao djeci, no odrasla publika, ljepoti prizora unatoč, ima i pokoju zamjerku.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija