LIFESTYLE
10.07.2019 u 22:06

OTVORENE 70. IGRE: Barjak Libertas na zvoniku, glumci su u Gradu

Podizanjem impresivne zastave Libertas na zvonik u Luži, uz uvijek dirljive stihove Himne slobodi svečano su otvorene jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre ispred crkve svetog Vlaha prema scenariju i režiji Dore Ruždjak Podolski i Saše Božića pod krilaticom "Dubrovnik plovi". Svečanosti otvorenja festivala prisustvovali su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici, državni tajnici, crkveni dostojanstvenici, te gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić i brojni gosti iz prijateljskih gradova. Brojna festivalska publika je pratila glazbeno scensku svečanost otvaranja i pokazala da Grad i Igre čine umjetnici, ali i njegovi građani. Posebno je dojmljiv bio trenutak dolaska velike glumice hrvatskog glumišta, Milke Podrug Kokotović koja u ovoj velikoj obljetničkoj godini Dubrovačkih ljetnih igara obilježava i svojih 60 godina uz Igre. 


komentara  0

Pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića izvedene su skladbe Jakova Gotovca, Richarda Wagnera, Erika Satie/Claude Debussya, Sergeja Rahmanjinova i Béle Bartók. Nastupili su i studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Orkestar Državne opere Donje Saske, Hannover, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas kao i Folklorni ansambl Linđo.

- Grad i Svijet su se puno promijenili od ljeta te 1950. godine. Danas živimo u digitalnom dobu, u dobu u kojemu dominiraju društvene mreže, ali u kojemu dominira i jurnjava. A juri se samo za što više tezora, za što više blaga. I to je ono što nije dobro. To je ono što ruši taj stari dubrovački model, a zapravo antički ideal, življenja u skladu s mjerom - kazao je između ostaloga gradonačelnik Mato Franković na otvorenju Igara.

Festivalski dramski ansambl ove godine činili su: Milka Podrug Kokotović, Doris Šarić Kukuljica, Perica Martinović, Nataša Dangubić, Nina Violić, Evelin Novak, Izmira Brautović, Mirej Stanić, Srđana Šimunović, Nika Lasić, Glorija Šoletić, Maro Martinović, Ozren Grabarić, Frano Mašković, Tomislav Mužek, Branimir Vidić, Nikša Butijer, Milan Pleština, Livio Badurina, Nikola Baće, Hrvoje Sebastijan.

Otvaranje jubilarnih 70. Igara sastojalo se od sedam prizora, prvi je 'Oluja' kojega su činili glumci, a važnu ulogu imali su i dubrovačka djeca i građani Dubrovnika. Ovoga puta penjači koji su izvjesili zastavu Libertas na zvnonik Luže bili su Goran Daldon i Vlaho Mostahinić.

Večer je završila spektakularnim vatrometom čime je proslavljen početak nove festivalske sezone, koja će trajati do 25. kolovoza.

GRADONAČELNIK: Sedam desetljeća na neki način je raskrižje s kojega se osvrćemo i na kojemu odlučujemo kamo i kako dalje


dubrovniknet team/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija