VIJESTI
16.06.2019 u 14:20

NA DANAŠNJI DAN Donesene odluke o rušenju mostova na vratima od Pila i Ploča, kao i gradskog vodovoda, koje na sreću nisu izvršene

Na današnji dan, 16. lipnja 1463. godine, doneseno je u Vijeću umoljenih nekoliko zaključaka, koji ilustriraju uzbuđenje i paniku koji su u to vrijeme vladali u Dubrovniku izazvani turskim porodiranjem i osvajanjem u Bosni i na Balkanu, donosi današnje izdanje Gradoplova.


komentara  0

Toga dana je zaključeno, da se obustave radovi na Revelinu pred vratima od Pila, a zatim je donesen i zaključak, koji ipak nije bio izvršen, a prema kojem su se trebali srušiti mostovi pred vratima od Pila i od Ploča.

Nadalje trebalo se iskopati i utvrditi predziđe, te srušiti crkve oko grada. Sve cisterne u Rijeci, Gružu i predgrađu, trebale su se srušiti i zatrpati, kako ih neprijatelj ne bi mogao iskoristiti. Rektor i Malo vijeće, ako nađu za potrebno, mogli su dati srušiti i gradski vodovod. Vlasnicima kuća u predgrađu, koje su bile određene za rušenje, naređeno je, da ih odmah sruše, a onima pak, koji su u nemogućnosti sami srušiti te kuće, srušit će ih općina, i u tom slučaju općina će uzeti krovni crijep, kamen i drvo. Tog istog dana Vijeće umoljenih donijelo je zaključak, da se sruše i sravne sa zemljom crkve u neposrednoj blizini grada, koje će se, kad nastanu bolja vremena, ponovo sagraditi unutar grada ili vani, ili će se u crkvama u gradu sagraditi i obdariti oltari onim svecima, čije su crkve porušene.

Odre­đeno je bilo, da se sruše crkvice: sv. Katarine (iza grada, na položaju zvanom grebi žudioski, sv. Lazara iza Revelina, koja, čini se, nije bila srušena, sv. Ivana na Pločama, sv. Tome na mjestu današnjeg hotela Imperijal i sv. Đurđa u Pilama, koja je jedina bila ponovo izgrađena. 

Više o događanjima na današnji dan kroz dubrovačku povijest pročitajte ovdje


dubrovniknet team/Izvor: Gradoplov

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija