KULTURA
06.06.2019 u 08:02

Nagrađenu priču napisao je Ivo Kara-Pešić nakon sestrine smrti

Priča "U dosluhu" Iva Kara-Pešića osvojila je drugo mjesto na Festivalu europske kratke priče, na natječaju na kojega se prijavilo 148 autora i autorica s 234 priče na temu "Trebaš čuti ovu priču". Po mišljenju žirija, priča Iva Kara-Pešića je "jedna od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku". Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba, stoji u obrazloženju. "U dosluhu" je priča koja je nastala nakon smrti autorove sestre. Pročitajte što nam je nagrađeni Kara-Pešić rekao.


komentara  0

- Priču sam napisao prošle godine razmišljajući o tome koliko je teško nositi se sa smrću bližnjih i kako je u današnjem svijetu smrt potisnuta na rub govora i svijesti, prerušena u priče o odsutnosti i nedostajanju.

Sestrina me je smrt suočila s uzaludnošću izbjegavanja boli, s potpunom promašenošću logike nagrade i kazne kada je riječ o onima koji umiru i onima koji ostaju na životu. Ne odlaze lošiji, i ne ostaju bolji. Smrt je nedokučivo tajanstvo koje nas, ako smo otvoreni za bol, ako smo “u dosluhu”, uči nežnoj misli, jedinoj koja odista ne dopušta da preminuli zauvijek padnu u ništinu.

Sugovorništvo je jedno od mojih spisateljskih opsesija, glavna junakinja priče “žedna” je sugovornika s kojim bi govorila o bratovljevoj smrti, o tome koliko je smrt strašna i nedokučiva, o tome koliko je boli sve ono što za njegova života nije ili jeste napravila.

Ako budete čitali priču, pustite sebi Debussyjevu “Arabesque No.1” - kazao je Ivo Kara-Pešić.

O autoru:

Ivo Kara-Pešić (1976.) bavi se pisanjem, prevođenjem, osmišljavanjem i razvojem evropskih i nacionalnih projekata u kulturi. Preveo je desetak knjiga filozofije, poezije i esejistike s talijanskog na srpski i hrvatski jezik. Objavio je knjigu kratkih priča "Mimoilaženja", niz eseja i priča na web stranicama Radio Slobodna Evropa, Peščanik, Filozofski magazin, i u časopisima Rivista di Estetica, Meta, Odjek, Literat. Jedan je od osnivača nevladine organizacije Kinookus (Dubrovnik) i istoimenog food film festivala u Stonu.


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija