VIJESTI
18.05.2019 u 17:42

Preminuo je Ivo Caput

Preminuo je Ivo Caput, osnivač nakladničke kuće Celeber. Rođen 1969. u Zagrebu, studirao je na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima, a Celeber pokreće jos u studentskim danima. Zahvaljujući suradnji s piscem i prevoditeljem Borivojem Radakovićem tijekom 2000-ih afirmira Celeber kao vrlo značajnu izdavačku kuću u Hrvatskoj, specijaliziranu za prijevodnu beletristiku pretežito suvremenih engleskih autora - piše portal moderna vremena . Na posljednji počinak ispraćen je danas u selu Dubravka u Konavlima.


komentara  0

U to vrijeme Celeber objavljuje niz izdanja i hrvatske ljubitelje književnosti upoznaje s djelima autora kao što su Julian Barnes, Alex Garland, Hanif Kureishi, Nick Hornby, Ian McEwan i mnogi drugi, prevođenjem i objavljivanjem kojih Radaković i Caput "uvoze" u Hrvatsku neke najautentičnije i najinovativnije autore na razmeđi milenija.

Istovremeno, Celeber je postao odskočna daska i za neke mlađe hrvatske autore, primjerice za grupu tzv. eventualista (Andrija Škare, Krešimir Dujmić, Dario Šarec, Mirna Bačun, Ivan Turković-Krnjak, Neven Vulić, Kruno Čudina i Slavica Rojc) koja je nastala kao odgovor na autore i poetiku tzv. stvarnosne proze vezane uz FAK - Festival alternativne književnosti.

Zbog narušenih odnosa u hrvatskoj književnoj branši i velike krize u istoj, ali i zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, Ivo Caput i Celeber nakon 2010. godine (i blizu 100-ak objavljenih naslova) prestaju s izdavanjem knjiga.


izvor:moderna vremena

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija