LIFESTYLE
17.03.2019 u 11:55

STAMBENA POLITIKA GRADA: Željan Matić pita kamo nas sve to vodi, tko je sljedeći?

U proteklom razdoblju puno je tinte potrošeno na temu prostornog planiranja i stanogradnje na području Grada Dubrovnika, pa bih, premda mi to nije struka, iznio svoje razmišljanje o konkretnoj problematici. Rast gradova općenito se ubrzao u odnosu na prošla desetljeća, pa mnoge gradske sredine nisu kadre prostorno planiranje dovesti u stanje praćenja dinamike bujanja, a o predviđanju problema i planiranju nema više govora - svoje razmišljanje o problemu stanogradnje u gradu iznio je Željan Matić, nudeći primjer grada u Europi koji ima dobro razvijen i pravičan model rješavanja problema stanovanja svim građanima. Evo ga u cijelosti.


komentara  2

No, u Europi postoje i svijetli primjeri, pa kao uzor možemo navesti Beč, grad koji uporno i odlučno traži nove puteve i usmjerenja kako bi se stanovnicima tog grada omogućilo dostojanstveno i kvalitetno stambeno okruženje. Beč ima 220.000 stanova u vlasništvu, što ga čini najvećim europskim komunalnim stanodavcem, a još 200.000 stanova u vlasništvu je investitora koji su se u zamjenu za gradske subvencije obvezali na umjerene cijene stanarina, stoga ne čudi što su u Beču 80% stanovnika stanoprimci. 

Jednom kad useli i iznajmi stan od grada, stanar u takvom stanu može ostati doživotno, a najam čak može prenijeti u nasljedstvo obitelji. Prosječna cijena najma gradskog stana u Beču je 9,6 eura po metru kvadratnom, a najmanina za socijalne stanove je 6.5 eura po kvadratu, što je za tamošnje prilike jako povoljno. Tako se kontrolira cijena i kvaliteta stanovanja. 

Kako je moguće da jedna od naskupljih metropola na kontinentu ima tako povoljne cijene stanova? Ključ je u gradskom intervencionizmu. Beč je razvio mnoge alate da to razvije i jedan od njih je osnutak Bečkog stambenog fonda (Wohnfonds Wien) koji kupuje i priređuje zemljišta za novu poticanu stanogradnju u cilju izbjegavanja špekulacije zemljištima, a drugi je provodjenje tzv.investicijskih natječaja što polaze iz sustava "četiri stupa".

Investitor sa timom stručnjaka (sociolozi, ekonomosti, ekolozi, arhitekti etc.) prezentira svoj projekt gradu, a zatim ocjenjivački sud neovisnih stručnjaka evaluira svaki projekt prema četiri kriterija: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomičnost, pa najbolji projekt dobiva zemljište i poticaje za gradnju.

Što hoću reći? Do sada je Grad Dubrovnik, vjerujem u najboljoj namjeri, na razne načine djelomice ili u potpunosti subvencionirao stanove za vaterpoliste, sveučilišne profesore, danas su u fokusu mlade obitelji, a već sutra, kako čujem, liječnici dubrovačke bolnice.

Kamo nas to sve dodi, tko je sljedeći?

Nitko normalan naravno nema ništa protiv sportaša, profesora, liječnika ili mladih obitelji, to nije dvojbeno, no želio bih da Grad sustavno priđe rješavanju pitanja stanovanja prioritetno socijalno ugroženih obitelji, i to kroz najam stanova u svom vlasništvu, nikako prodajom ili povlaštenom kupnjom na račun poreznih obveznika.

Zaključno, ako Beč sa dva miljuna stanovnika može imati 220.000 stanova u vlasništu, onda Dubrovnik može imati makar 2.000 stanova za najam u vlasništvu do 2050. godine., dok se finacijska sredstva za kreditiranje mogu namaknuti na način da se paušal od izajmljivanja postelja namjenski upotrebljava za gradnju stanova u gradskom vlasništvu. Budući je u Gradu Dubrovniku cca. 20.000 takvih postelja, a paušal je 750 kuna po postelji, radi se o svoti cca. 15 miljuna kuna godišnje. KOMENTARI / Komentiraj
   
   

tajan 17.03.19 u 12:56
nema nikakvog stambenog planiranja u gradu, Šuica, Butijer, Baća i Vlahušić su pogodovali građevinskom lobiju od slučaja do slučaja tako da je uže gradsko područje prenatrpano i devastirano a nije napravljen ni jedan socijalni stan i stan za mlade

   

Alamaka 17.03.19 u 12:11
Dobro.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija