VIJESTI
28.02.2019 u 08:02

Grad Dubrovnik natjecat će se za kupnju dionica UTD Raguse - početna cijena oko 17 milijuna kuna

Grad Dubrovnik planira se natjecati za kupnju dionica UTD Raguse, potvrdili su nam iz gradske uprave. Prodaju dionica objavio je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Početna cijena 53 posto vlasničkog udjela Republike Hrvatske u ovoj tvrtci je 16,978.694,37 kuna. Grad Dubrovnik trenutno je vlasnik 26,60501% udjela u vlasničkoj strukturi UTD Raguse, a sve do 2016. bio je većinski vlasnik ove tvrtke, koja upravlja atraktivnim prostorima kao što su kavana Dubravka i restoran Mimoza. 


komentara  0

UTD Ragusa pravni je slijednik ugostiteljske tvrtke Lovrijenac, koja je u bivšoj državi bila društveno vlasništvo, a kojoj je tadašnja Općina Dubrovnik na korištenje bez naknade dala brojne vrijedne nekretnitne u kojima su otvorene kavane, restorani, bifei...

Pretvorbom 1993. u kapital društva, među ostalim, su unesene i Gradska kavana, tvrđava svetog Luke sa slanicom i pripadajuće gradske zidine između arsenala i tvrđave svetog Luke. UTD Ragusa d.d. je bila po raznim osnovama dužna Gradu više od 13 milijuna kuna pa su ovaj dio zidina, stari arsenal, Gradska i tvrđava sv. Luke vraćeni u vlasništvo Grada.

UTD Ragusa bila je vlasnik i Bifea Orlando na Stradunu, koji je također zbog dugova prenesen u vlasništvo Grada. Jedini hotel unutar zidina – nekadašnju Dubravku, danas Pucić Palace, UTD Ragusa je 2000. godine prodala za pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Grad je zbog dugova u svoje vlasništvo prenio i niz drugih manje ili više atraktivnih prostora u Gradu i na Pločama, a tvrtka Mediator preuzela je poslovni prostor u Ulici Frana Supila 1, dok je magazin Gradske kavane u Kovačkoj 4 pruzela tvrtka Alfa plan, također radi podmirenja dugova.

Tijekom 2008. prodani su i drugi magazini i manji prostori u Gradu. Tako je nekadašnji ugostiteljski div spao na tek četiri prostora u najmu. Od 275 radnika, danas ova tvrtka nema niti jednog zaposlenika, već samo direktora - volontera Igora Jurišića.

Od srpnja 2013. do lipnja 2015. tvrtka je bila u blokadi s vrijednosti ovrha preko 4 milijuna kuna. Ovrhe su se odnosile na potraživanja Ministarstva financija Republike Hrvatske po kreditu HBOR-a, troškove više dugogodišnjih sudskih sporova, dugove Gradu Dubrovniku za nepodmirene komunalne naknade, spomeničke rente i vodne doprinose te potraživanja komercijalnih banaka. Tada je izbjegnut stečaj.

Na sjednici Gradskog vijeća 3. listopada 2016. prihvaćena je nagodba prema kojoj je Grad kao većinski vlasnik pristao da potraživanja koja je država putem nekadašnje Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) imala prema UTD Ragusi, unese u temeljni kapital. Tvrtka je izdala dodatne dionice te je Republika Hrvatska postala većinski vlasnik s 58% udjela. Grad Dubrovnik smanjio je svoj udio na 26,61 posto, a treći veći dioničar Mate Ćosić vlasnik je 14,59 posto.

Osim toga CERP je dio novoizdanih dionica podijelio osobama zbog obeštećenja za oduzimanje imovine, pa UTD Ragusa sad ima ukupno 38 suvlasnika.

Zainteresirani za natjecanje za kupnju dionica trebaju do 3. travnja uplatiti jamčevinu u iznosu od 1.697.869,44 kuna.

Hoće li Grad uspjeti kupiti dionice i time i nekretnine, koje su već bile u njegovom vlasništvu? Hoće li se netko drugi odlučiti natjecati za dionice UTD Raguse? Koliku će na kraju cijenu postići dionice? I konačno tko će biti novi većinski vlasnik Dubravke i Mimoze? Saznat ćemo nakon javnog nadmetanja 12. travnja.


K.Fiorović/ FOTO: nautikarestaurants.com

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija