LIFESTYLE
14.02.2019 u 08:01

Danas je Valentinovo - dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo, Dan sv. Valentina (u katoličkoj crkvi) ili Dan zaljubljenih. Sveti Valentin svećenik je i mučenik iz 3. stoljeća. Najkasnije u 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Svim zaljubljenima čestitamo Valentinovno.


komentara  0

Osim Valentinova, na današnji dan, 14. veljače 1412. godine, vikao je telal u Širokoj ulici da nitko ne smije bacati smeće i nečisti na ulicu, uz prijetnju globom od 5 perpera.

Na današnji dan, 14. veljače 1481. godine, oko pet sati noću, Dubrovnik je pogodio velik potres, koji je uništio i oštetio mnogo kuća.

14. veljače 1971. godine, najpoznatiji sportaš Dubrovnika u razdoblju između dva Svjetska rata, Rudi Reš postao je doživotni počasni predsjednik Plivačkog kluba "Jug".

14. veljače 1841. godine, u Parizu je umro diplomat, književnik i skladatelj Antun Sorkočević, sin najvećeg dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića.

Današnjeg dana, petka 14. veljače, na Valentinovo ratne 1992. godine, dolazak pukovnika Johna Willsona u Dubrovnik u svojstvu promatrača Ujedinjenih naroda za Dubrovnik bio ujedno i glavni događaj dana. 

Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Valentin, Valentina, Zdravko, Vital, Aufrazija, a također je i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj.


dubrovniknet team/HRT Gradoplov

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija