POLITIKA
12.02.2019 u 10:26

PRIOPĆENJE IZ HDZ-A: Zaštitit ćemo najvrjedniji resurs Grada!

- Ova gradska uprava, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, svojim djelovanjem nastavit će štititi javni interes u prostoru Grada te će pokrenuti  izmjene GUP-a kojima će se ograničiti katnost gradnje, ograničiti izgrađenost parcele te ukinuti odredba kojom se plaćanjem  kazne može izbjeći gradnja parkirališnih mjesta. Izmjene GUP-a neće značiti nikakav moratorij na gradnju ili stavljanje GUP-a izvan snage nego model sprječavanja svih narednih poduzetničkih zamisli koje predstavljaju grubo izrugivanje svim običajima i pravilima u prostornom planiranju, poručuju iz Gradskog odbora HDZ-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


komentara  4

"Podsjećamo javnost  da je GUP  Grada Dubrovnika doživio više izmjena, a za aktualnu situaciju u prostoru Grada posebno su zanimljive izmjene iz 2014. godine, a prema kojim je omogućena gradnja više katova. Znači, da se upravo tim izmjenama omogućilo zgradi na Gimanu da ide „nebu pod oblake“. Mnoge su zone tim planom postale građevinske, pa se tako omogućila znatno veća izgradnja i ispod ceste na Vojnoviću (upravo sada aktualna problematika) te na glavici Babina Kuka, a zelenilo se svelo na statističku pogrešku.

U svom priopćenju vjećnici MOST-a Kristić i Lujić ističu : „Međutim, ne treba biti previše pametan niti imati ekstremno dobro pamćenje pa se prisjetiti tko je sjedao u gradskom vijeću svih ovih godina pa zaključiti da je bilo prilike neke stvari učiniti drugačijima i djelovati na vrijeme. Naše inicijative o donošenju novog GUP - a su bile prisutne i tada, više puta, u ovom i prethodnom sazivu gradskog vijeća, ali su nailazile na ignoriranje.“
Uistinu, ne treba biti previše pametan. Dovoljno je pregledati sjednicu Gradskog vijeća iz 2014.  i vidjeti kako danas zabrinuti vijećnici, tada u dresu Laburističke stranke, nisu glasali protiv izmjena GUP-a.

Stoga se nadamo da ni ovaj put, kao što su to učinili 2014. godine, neće biti protiv izmjena GUP-a koje je u proračun za 2019. godinu uvrstila ova gradska uprava s jednom bitnom razlikom - ovaj put nećemo povećavati katnost nego ćemo je smanjivati.

Suočeni dakle sa svakodnevnim problemima i negodovanjem građana zbog gradnje na užem gradskom području te opterećenja koje ta gradnja stavlja na postojeću komunalnu infrastrukturu, ova gradska uprava će pokrenuti izmjene GUP-a. Cilj je što hitnije zaštititi najvrjedniji gradski resurs, prostor, od nezasitnih poduzetnika, a koji su usredotočeni isključivo na maksimizaciju dobiti.

Ova gradska uprava, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, svojim djelovanjem nastavit će štititi javni interes u prostoru Grada te će pokrenuti  izmjene GUP-a kojima će se ograničiti katnost gradnje, ograničiti izgrađenost parcele te ukinuti odredba kojom se plaćanjem  kazne može izbjeći gradnja parkirališnih mjesta. Naime, poduzetnicima se nedvojbeno više isplati platiti kaznu radi neimanja parkirališnih mjesta nego ih izgraditi. Odredba će se izmijeniti na način da će poduzetnik morati sagraditi parkirna mjesta ili neće dobiti dozvolu za gradnju.

Svakako, izmjene GUP-a neće značiti nikakav moratorij na ikakvu gradnju ili stavljanje GUP-a izvan snage nego model sprječavanja svih narednih poduzetničkih zamisli koje predstavljaju grubo izrugivanje svim običajima i pravilima u prostornom planiranju.

Ova gradska uprava ustrajno će gospodariti prostorom i upravljati njime na način koji je jedini primjeren gradu- s mjerom. Nastalu štetu teško možemo sanirati, ali možemo, nakon izmjena GUP-a, spriječiti da se ovakve stvari ubuduće događaju", navodi se u priopćenju Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

zumbo_je_moj_idol 12.02.19 u 13:09
saznali smo uzrok zla, to su "izmjene iz 2014. godine, a prema kojim je omogućena gradnja više katova" , Hdz je protiv devastacije u visinu, odsad samo u širinu i dužinu

   

Djuka 12.02.19 u 12:26
Za ne povjerovat. Prvo je Mato prolijevo suze nad GUP-om, a onda se u drugoj fazi javlja i gradski odbor HDZa i predlaže spasonosno rješenje: još jedne Izmjene GUP-a kojima bi se klijentima, ortacima i kumovima još neke zone docrtale, koje su prethodne izmjene GUPa propustile. A Kristiću odgovaraju: da mi smo loši, ali i ti si isti, dizo si ruku kad i mi.A pošto Izmjene GUPa ne podrazumijevaju nikakav moratorij HDZ jasno poručuje: zatražite što prije dozvole za nove devatstacije, dat će Silva, mi to od srca podržavamo. Još jedan HDZov spin, ovaj se zove: Respect the GUP!

   

tajan 12.02.19 u 11:38
zna se koji su rodonačelnici svih ovih devastacija, betonizacija i prometnog kaosa po gradu, Dubravka Šuica, Stijepo Butijer, Žana Baća, Šuica je pogodovala svojim kompanjonima na štetu javnog interesa i zato je nagrađena, da je ovo pravna država sad bi bila u zatvoru, Butjer bio u sukobu interesa i on bi trebao na policiju da objasni svoje odnose i pogodovanja grđevinskom lobiju i Baća koja je amenovala razne devastacije, onda dolazi Vlahušić koji bi širio građevinske zone na padinama Srđa a sad se i on pravi lud a umočen je u podogodavanje građevinskom lobiju

   

šufit 12.02.19 u 11:38
"Ova gradska uprava, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, svojim djelovanjem nastavit će štititi javni interes u prostoru Grada " ... Lijepo Vas molim da više ne djelujete , jer od vašeg djelovanja i došli smo tu gdje smo ...

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija