VIJESTI
16.01.2019 u 16:20

RAZGOVOR S ČELNIM LJUDIMA VODOVODA Odobrenje za Aglomeraciju Dubrovnik se čeka, ali što Vodovod radi mimo toga?

Završetak godine, analiza rezultata dosadašnjih projekata te daljnji koraci po pitanju najvećeg infrastrukturnog projekta u Dubrovniku bili su povod razgovora s čelnim ljudima Vodovoda Lukšom Matušićem i Vickom Begovićem. Pročistač pitke vode koji s nestrpljenjem svi očekuju nekada je išao usporenim tempom zbog izvođača radova i njegovih krivih procjena, a Vodovod je u nekoliko navrata vršio pritisak na njega, sam izvođač se nije nadao kako će Vodovod sve temeljito pregledati, jer kako kažu, žele biti uvjereni da im ostaje na upravljanje ispravan uređaj. Popričali smo o tome što će donijeti Aglomeracija Dubrovnik te je li predana sva dokumentacija na vrijeme. Saznali smo i koje projekte će Vodovod raditi u 2019. i kada će se stanovnici Zatona, Orašca i Mokošice priključiti na kanalizacijski sustav te zašto su upravo građani važni za realizaciju određenih projekata?


komentara  0

Koje su novosti oko pročistača u Komolcu?

- Uređaj je što se tiče građevinskog dijela u potpunosti završen osim radova na uređenju okoliša, za što je potrebno još nekih mjesec dana jer izvođač radova kasni. Međutim, to ne utječe na samu funkcionalnost uređaja za pročišćavanje pitke vode. Ono gdje je Vodovod u zadnjih šest mjeseci izgubio najviše energije i vremena to je vršenje pritiska na samog izvođača da se uređaj privede kraju i da bude spreman za tehnički pregled. Ono što nećemo dozvoliti, a to je da prekršimo same procedure koje su poprilične stroge, a njih je jako puno. Mi bi u ovome trenutku mogli pustiti vodu u sami sustav međutim, ne možemo iz razloga što nemamo potrebnu papirologiju riješenu do kraja – kazao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić te dodao kako očekuje da tehnički pregled bude krajem ovoga mjeseca i ako bude sve funkcioniralo izvođaču ostaje godina dana pokusnoga rada.

- Ako uređaj bude funkcionirao kako treba u godinu dana rada i ako se uređaji pokažu kako je sve ispravno onda se takav predaje Vodovodu Dubrovnik u trajni pogon i tada bi besprijekorno funkcionirao, a djelatnici Vodovoda bi ga u narednom periodu održavali – objašnjava Matušić koji još kaže kako izvođač radova ima obvezu osposobiti djelatnike Vodovoda za rad na uređaju koji je vrlo kompleksan i prvi takvoga tipa u Hrvatskoj.

Jeste li dovršili i predali dokumentaciju za projekt Aglomeracije, vrijedan 638 milijuna kuna na fondove Europske unije?

- Krajem prosinca prošle godine Vodovod je predao svu dokumentaciju. Prije toga već je dokumentacija bila predana i  nadležnim tijelima kao što je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u Zagreb. Trenutno smo u fazi očekivanja pozitivnog rješenja od strane Jaspers tima Europske unije koji bi trebao biti u sljedećih mjesec dana i nadamo se da će u narednom razdoblju odgovor biti pozitivan te da će Aglomeracija Dubrovnik biti jedan od najvećih projekata što se tiče komunalnih infrastrukturnih projekata grada Dubrovnika – kaže Matušić.

Koji iznos će biti financiran od strane EU?

- Projekt je vrijedan 638 milijuna kuna, 70 posto bi financirala EU, dok bi ostali iznos trebali osigurati Vodovod ili jedinica lokalne samouprave, jedan dio Hrvatske vode i jedan dio nacionalna komponenta, odnosno proračun RH – kazao je član Uprave Vodovoda Vicko Begović te dodaje:

- Projekt Aglomeracije obuhvaća više od 60 projekata pojedinačno, od kojih su najvažniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na Petki, pročišćavanje pitke vode u Komolcu, a sve ostalo su nadogradnja novih kanalizacijskih mreža kao i izgradnja novih. Period realizacije koji se predviđa za završetak projekta je četiri godine, odnosno do 2023. a ukoliko ne želimo trpjeti posljedice penalizacije, morati će se uskladiti vrijeme izvođenja radova bez obzira na turističku sezonu, jer ako se ne usklade pravila nećemo stići dovršiti radove.

Jedan dio kanalizacijske mreže ispod Straduna je očišćen, kada možemo očekivati nastavak čišćenja preostalog dijela, odnosno nastavak druge faze i čišćenje okolnih ulica?

- Želja Vodovoda je tijekom ove godine, odnosno prije turističke sezone započeti drugu fazu. Trenutno nam predstoji raspisivanje same javne nabave, mislim da smo stekli dovoljno iskustva i spoznaja u prvoj fazi koju smo odradili uspješno i očistili kritičnih 30 metara koji je konstantno plavio godinama. Druga faza se odnosi na ostatak od 270 metara, kao i poprečni kanali prema Prijekome. Ovih dana u tijeku je čišćenje i sporednih ulica u staroj gradskoj jezgri i koristimo period kada nije turistička sezona kako bi redovno čistili ulice i dostojno dočekali nadolazeću turističku sezonu – kazuje prvi čovjek Vodovoda Lukša Matušić.

Puno je projekata koji spadaju pod Aglomeraciju, što će Vodovod raditi u budućnosti odnosno koji su daljnji koraci dok se ne dobije pozitivno mišljenje za najveći infrastrukturni projekt u Dubrovniku?

- Ono što je jako bitno ovoj Upravi to je rješavanje odvodnje na Elafitima. To je nešto gdje smo praktički trenutno na razini projektne dokumentacije, za to nemamo osigurana sredstva, ali ćemo ga početi raditi paralelno s Aglomeracijom. Važno je i Trsteno kao i završetak kanalizacijskog sustava Orašca te završetak kanalizacijskog sustava Zatona. Gradsko vijeće je već odobrilo zaduživanje od HBOR-a od 50 milijuna kuna za kanalizaciju u Orašcu te očekujemo krajem drugog mjeseca suglasnost za objavu javnog natječaja. Kada se provede natječaj i izaberu izvođači, radovi bi mogli započeti nakon sezone na kanalizacijskom sustavu Zatona, Orašca, Mokošice i paralelno vodoopskrba na tome području, a radovi bi trebali trajati oko dvije godine – rekao je Begović koji je dodao i kako se planirala raditi ulica Nikole Tesle i njezina vodoopskrba, jer na tome mjestu često dolazi do puknuća cijevi, ali se čeka s početkom investicije jer se paralelno radi i Vukovarska ulica što bi dovelo do blokade prometa.

Kako biste ocijenili vaš dosadašnji rad?

- Mislim da smo u zadnju godinu dana puno posla obavili s obzirom da smo riješili brojne prepreke. Stabilizirali smo poslovanje tvrtke i većinom sam zadovoljan. Do sada se nije toliko dobro i ubrzano radilo. Neke stvari smo mogli riješiti i prije, ali puno je faktora koji utječu na proces realizacije nekoga projekta. Imamo dobru komunikaciju kako s građanima tako i s Mjesnim odborima te očekujemo i daljnju suradnju s obzirom kako je teško pronaći vrijeme izvođenja radova koje bi svima odgovaralo. Najviše smo ponosni na intenziviranje radova na samome uređaju za pročišćavanje pitke vode, projekt vodoopskrbe Brsečina, završili smo projekt Gornjih sela, a preostalih 20 kućanstava će biti priključeno na vodoopskrbni sustav do kraja godine. Projekt Štikovica, Vrbica i Lozica je također završen prošle godine ishođenjem uporabne dozvole, na njega se nadovezuje projekt Stare Mokošice koji bi trebao započeti u ovoj godini, uspješno je završena prva faza čišćenja kanalizacije stare gradske jezgre, uspješno smo implementirali i pjeskolove na Pilama. Projekt Majkovi – Dubravicau vrijednosti od oko sedam milijuna kuna završiti će se ove godine te će po prvi put na području Općine Dubrovačkog primorja točnije u Majkove doći voda – rekao je Matušić.

- Mislim da će javnost dati ocjenu kao i Gradska uprava. Da smo neke stvari mogli i prije riješiti, možda jesmo, ali napravili smo do sada jako puno posla, a ono što je po meni najvažnije je to što smo izbjegli penalizaciju Vodovoda  - zaključio je Vicko Begović.


Elizabeta Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija