VIJESTI
11.01.2019 u 21:21

DIREKTOR HE PLAT IVO MILETIĆ: "Tunel ima direktan kontakt s morem, ali nije predviđen za evakuaciju"

U večerašnjoj HRT-ovo emisiji 'Tema dana' gostovali su direktor hidroelektrane Ivo Miletić, Zoran Ateljević iz Hrvatske gorske službe spašavanja te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Direktor Miletić je rekao da su danas bili izvidi, no nisu završeni i nisu dobili konačno izvješće. Ne može niti želi spekulirati o uzrocima požara dok se ne utvrdi stvarni uzrok. Vjeruje da će uskoro imati izvješće. Navodi se da su se tri radnika pokušala spasiti kroz odvodni kanal, Miletić je rekao da se radi o tunelu koji ima funkciju da vodu odvede do mora i ima direktan kontakt s morem te nije predviđen za evakuaciju, prenosi HRT.


komentara  0

Prema izjavama svjedoka, dogodila se eksplozija i pojavio se veliki dimni val koji je išao velikom brzinom. Simović kaže da je bio golem dim kada su došli na intervenciju, on eksploziju nije čuo niti vidio. Jako su teško prolazili gust dim koji su zatekli, krenuli su sa samim gašenjem, uz to je trebalo i ventilirati, a trebalo se i probijati do unesrećenih. Objasnio je da su došli sa svom mogućom opremom i alatima. Dodao je kako je infrastruktura HE specifična - puno etaža, golem prostor, puno ureda, puno transformatora. Tehnička služba je bila uz njih da im omogući kretanje kroz sve prostorije, a u svaku su ušli i nadali se da će naći unesrećene, piše HRT.

- Nadali smo se da ćemo naći unesrećene, išli smo jako, jako brzo, to je bila utrka s vremenom uz golem dim. Ova intervencija je jako specifična - velika je površina, trebate se probijati do ljudi, a vremena nemate. Mislim da smo s timom ljudi, više od 30 vatrogasaca, sa svom potrebnom opremom na kraju ipak uspjeli doći do mjesta gdje su bili unesrećeni, ali eto, nisu bili u zgradi, dodao je.

Simović je rekao da su opasni plinovi cijelo vrijeme bili prisutni, ali ih nisu pokolebali, na granici zdravog razuma nisu odustajali niti se povlačili iz tunela.

Navodi se da su se tri radnika pokušala spasiti kroz odvodni kanal, Miletić je rekao da se radi o tunelu koji ima funkciju da vodu odvede do mora i ima direktan kontakt s morem te nije predviđen za evakuaciju.

Ovo nije prvi incident u HE - 2012. su se radnici našli u opasnosti dok su radili na održavanju vertikalne čelične cijevi kroz koju ide voda na turbinu, tada, nasreću, nije bilo smrtnih posljedica. Miletić je naglasio da su koncentrirani na spašavanje i stvaranje uvjeta da se takve stvari ne događaju.

Elektrana je prije tri godine prošla proces obnove, Miletić je rekao da je sigurnost na prvom mjestu kada je riječ o ovakvim postrojenjima na razini cijele Hrvatske. Trenutačno su naglasak stavili na potragu za kolegama, dok se svi izvidi mjerodavnih institucija ne završe, ne mogu pristupiti procesu obnove, piše HRT.


dubrovniknet team/HRT

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija