VIJESTI
11.01.2019 u 11:09

Možda ćemo sad saznati kako je Vila Salvator završila pod ovrhom HBOR-a

Vrhovni sud Republike Hrvatske nedavnom je presudom naložio Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) obznanjivanje informacijama koje su godinama uskraćivali javnosti, o tome kome i pod kojim uvjetima daje kredite, javljaju iz MOST-a nezavisnih lista, čija je zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prije deset mjeseci je u proceduru uputila izmjenu zakona vezanu za ovu temu. Ukoliko Sabor izglasa takav zakon, možda će i Dubrovčani saznati pod kojim je uvjetima Vrhbosanska nadbiskupija dobila kredit državne banke, zbog kojeg je vila Salvator u Lapadu s okolnim zemljištem ovršena od HBOR-a i trenutno se prodaje za više od 7,6 milijuna kuna.


komentara  0

"Saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prije deset mjeseci je u proceduru uputila izmjenu zakona koja bi javnosti omogućila uvid, a s obzirom na to da se o njenom prijedlogu još uvijek se nije raspravljalo u Hrvatskom saboru, apelira da ova presuda bude povod ažurnoj reakciji u Saboru.

Vlada RH dala je negativno mišljenje, no ova presuda i činjenica da je HBOR u stopostotnom državnom vlasništvu, moraju biti poticaj da u Hrvatskom saboru raspravimo o izmjenama Zakona, kako bi se izbjegli ponovni beskrajni sudski sporovi. Važno je istaknuti kako je bitku s tom bankom dugo vodila bivša povjerenica za informiranje Anamarija Musa, koja je također dijelila stav da informacije o raspolaganju javnim sredstvima trebaju biti javne. Doista se nadam da će se iskoristiti Prijedlog koji je već u proceduri, pa makar s amandmanima vladajućih – najvažnije je da država počne inzistirati na transparentnosti u pogledu financiranja iz proračuna. U drugim državama podaci takvih institucija su javni i to je jedini ispravan način funkcioniranja", istaknula je Ninčević Lesandrić u priopćenju iz MOST-a.

Podsjetimo, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, koja je u potpunosti vlasnišvo države upravlja sredstvima hrvatskih poreznih obveznika i daje povoljne kredite uglavnom gradovima i općinama za projekte od javnog značaja, ali i za poticanje poduzetništva. Kako se Vrhbosanska nadbiskupija uklapa u taj program i zašto joj je 2007. odobren kredit od 3, 335 000 eura za koji je u zalog dala dubrovačku vilu i pripadajuće joj zemljište? Ostaje pitanje na koje nam HBOR za sad nema obvezu odgovoriti.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija