KULTURA
07.11.2018 u 13:34

UVOĐENJE REDA: Pravilnik o snimanju imaju sve ozbiljne filmske destinacije

Iako se Dubrovnik jako često koristio kao scenografija za brojne filmske uratke, reklame, spotove, nikada nije imao Pravilnik o snimanju kojim bi se uredili odnosi između Grada i produkcija na transparentan i na obostrano zadovoljstvo koristan način. Sutra će se na sjednici Gradskog vijeća prvi takav pravilnik naći na klupama vijećnika koji će se očitovati o njemu. S kojim ciljem i svrhom se donosi Pravilnik o snimanju, te koga se sve konzultiralo tijekom vremena u kojemu je osmišljavan, dva su pitanja na koja je odgovorila Jelka Tepšić, dogradonačelnica zadužena za kulturu i društvene djelatnosti, dodavši kako je riječ o materijalu podložnom promjenama i eventualnim izmjenama.


komentara  0

S kojim ciljem i svrhom se donosi Pravilnik o snimanju u Gradu Dubrovniku?

- Zbog svoje izuzetne prirodne ljepote, arhitekture i bogatog kulturnog nasljeđa Dubrovnik je mjesto na kojem se svakodnevno vrše snimanja raznih vrsta. Budući ne postoji pravna regulacija predmetne materije neophodno je regulirati propisom, a sve s ciljem društveno odgovornog postupanja s resursima Grada Dubrovnika, uvođenja reda i organizacije, smanjenja gužvi, uvida u sadržaj namjeravanog snimanja na javnim površina ili prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik te u konačnici naplate naknade odnosno zakupa za zauzimanje i korištenje istima.

Cilj donošenja Pravilnika o filmskim snimanjima nema nikakve veze s ikakvom vrste cenzure, već isključivo sa izbjegavanjem neželjenih situacija kojima smo svjedočili posljednjih godina, a Grad Dubrovnik kao lokalna uprava nije imao mehanizam sankcioniranja istih. Činjenicom postojanja Pravilnika pružamo mogućnost gradu da u začetku spriječi neželjene situacije odnosno da iste, ukoliko je potrebno, sankcionira.

Uobičajena je procedura na cijelom području Hrvatske, ali i u drugim poznatim svjetskim gradovima koji su destinacije filmskih snimanja, zatražiti dozvole od nadležne uprave, te smo kroz godinu dana rada na ovom Pravilniku istraživali domaće i inozemne prakse (Španjolska, Francuska - Pariz, Italija - Venecija) te ih nastojali prilagoditi uvjetima u Dubrovniku. U Pravilniku je jasno definiran postupak ishođenja potrebnih dozvola, s izuzetkom određenih vrsta snimanja, kao i preduvjeti koje produkcija mora zadovoljiti pri planiranju snimanja u Dubrovniku. Napominjemo da su prva filmska snimanja u Dubrovniku započela još početkom 20. stoljeća, da je naš grad uvijek bio i ostaje atraktivna filmska lokacija, a činjenica postojanja pravilnika, kojega do sada nikad nije bilo, osigurat će transparentno funkcioniranje svim čimbenicima prije i za vrijeme snimanja.

Jeste li tijekom promišljanja pravilnika zatražili mišljenje i sugestije filmaša ili institucija koje se bave ovom djelatnošću?

- Tijekom razdoblja od godinu dana u kojemu se aktivno radi na osmišljavanju / koncepciji Pravilnika konzultirali smo HAVC kao instituciju koja je čelna institucija u RH za audiovizualne djelatnost, potom Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo u vezi snimanja dronovima, kao i lokalne filmske profesionalce, osobe koje već dugi niz godina surađuju s velikim inozemnim filmskim produkcijama. Članovi Povjerenstva su pročelnik Zdenko Medović i Silvio Bulić voditelj odsjeka UO za gospodarenje nekretninama, Marijeta Hladilo pročelnica UO za poslove gradonačelnika, Goran Cvjetinović, savjetnik gradonačelnika, Đive Galov voditeljica programa u Kinematografima Dubrovnik, Sandra Milovčević voditeljica Odjela za komunikacije TZ grada Dubrovnika, Ivan Vigjen, povjesničar umjetnosti, te Anita Korda, savjetnik specijalist za pravne poslove pri Uredu gradonačelnika, a rezultat njihovog zajedničkog rada je Pravilnik kojega ćemo ponuditi gradskim vijećnicima na razmatranje. Važno je istaknuti kako smo nacrt navedenog Pravilnika poslali svim gradskim vijećnicima i na taj način pružili im mogućnost komentiranja i sugestija na tekst istog. Posebno ističemo činjenicu da ovakva vrsta dokumenta nikad nije postojala u Dubrovniku, te da je kao i svaki drugi Pravilnik i ovaj podložan promjenama, a procjena o potrebi izmjena donijet će se na osnovu iskustava budućih snimanja. 

Cijeli tekst Pravilnika pročitajte na sljedećem linku, točka dnevnog reda je pod brojem 15.

PRAVILNIK O SNIMANJU


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija