KULTURA
10.10.2018 u 20:55

FOTO: Lukša Obradović otvorio svoju 17. izložbu pod nazivom "Silence"

Izložba pod nazivom „Silence“ dubrovačkog samostalnog umjetnika Lukše Obradovića otvorena je danas u dvorani Ivana Pavla II. Ovo je 17. Obradovićeva izložba, a obuhvaća dvadesetak radova koji prikazuju razne motive. Izložba ostaje otvorena do 15. studenog.


komentara  0

"Lukša Obradović, nedvojbeno je i najprije slikar Grada, svjedok zbivanja jednog vremena, uočavanja mijenja i suočavanja prostora u kojem živi i radi, ipak se može reći, s brzom izmjenom ritma protoka vremena, naime, ponekad se čini kako se zrnca u klepsidri sasvim polako gibaju a da bi nas se u nekom drugom trenutku iznenadilo bujično kretanje tih istih mjeritelja protočnosti.

Kroz ove slike s motivima prohujalih vremena slikar govori o sadašnjici, o čovjeku, o ljudima, u tom istom povijesnom prostoru, o novom, nepotrošivom izvoru sumnji i teškoća, o složenosti svijeta, čiji smo dio, o vremenima i događajima u kojima čovjek potiskuje, duboko u sebi, svoje emocije, a bez njih nema ni topline riječi i eto tišine, muka.

Obradović slika suvremeni svijet i čudi mu se jer je to svijet i vrijeme koje se srami svojih osjećaja a ako se čudom pojave, uklanjaju se jer moraju ustupiti mjesto praktičnoj, hladnoj, suhoparnoj ali točnoj i preciznoj racionalnosti.Svijet koji živi po diktatu, svijet koji prihvaća nametnuto, gubi svoju slobodu, gubi svoje emocije, gubi svoju ljudskost.

Obradović slika taj suvremeni svijet i njegove dosege, hladnu i brutalnu moć, tragajući za licima koji ne nose maske, poneki su ih odbacili a neki ih nikada nisu ni nosili, srećom. Obradović slika svijet, tražeći ljudskost, poput Diogena koji je davno tražio čovjeka.", zapisao je Miroslav Pelikan u katalogu izložbe.

Lukša Obradović rođen je 7. rujna 1959. godine u Dubrovniku. Od rane mladosti bavi se slikarstvom i multimedijalnim oblicima izražavanja (instalacije, video radovi, muzika i dr.). Član je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnik od 1974. godine, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Matice Hrvatske. Od 2003. aktivni je član međunarodne profesionalne mreže vizualnih umjetnika i fotografa FineArtAmerica.com gdje je do sada izložio vise od tisuću radova u digitalnom formatu i vrsti prezentacije djela.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim izložbama u Dubrovniku, kao i na mnogim skupnim izložbama i drugim manifestacijama. Živi i radi u Dubrovniku. Njegov stalni postav nalazi se u ateljeu Rabbit Art Studio.


dubrovniknet team / FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
KULTURA
0      26|06|19 u 12:53
Monodrama o Vesni Parun na Lovrijencu
izlozba_pavusa_babarovic_mi_250619_naslovna
KULTURA
0      25|06|19 u 21:57
"MI" Izložba o ljudima koji još uvijek rade u Gradu
umjetnicka_naslovna
KULTURA
0      24|06|19 u 14:43
Što bi značilo pretvoriti život u umjetničko djelo?
makgrgic
KULTURA
0      24|06|19 u 09:28
Mak Grgić u Dvoru s glazbom Morriconea, Rodriga i Miroslava Tadića
UNSEEN
KULTURA
0      23|06|19 u 19:22
Lastovo i Unseen se vole

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija