LIFESTYLE
10.10.2018 u 14:45

Što nam donosi gastronomski događaj godine

Turistička zajednica grada Dubrovnika i ove godine organizira Good Food Festival- gastronomsku poslasticu za sve ljubitelje dobre hrane koja će se odvijati od 15. do 21. listopada 2018. i obuhvaćati brojne događaje. Ovogodišnje, peto izdanje Festivala sadrži raznoliku ponudu ukusne hrane i najboljih vina. Tijekom trajanja Festivala organizirane su razne radionice, predavanja, degustacije. Proučili programa i izvukli samo nekoliko od mnoštva zanimljivih događaj.


komentara  0

15. - 21. listopada 

Sajam zdrave hrane i domaćih proizvoda na Pilama

Na Sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda pronaći ćete domaće, ekološki uzgojene i na tradicionalan način pripremljene proizvode. Prošetajte do Pila, probajte i kupite domaće džemove, med, likere, sireve, pršut i ostale domaće proizvode.

15. listopada

Arepa de Ricardo, 11 sati, kući na Pilama

Kao što mi jedemo kruh, Indijci chapati ili Arapi pite, Venezuelanci jedu arepu. Arepa je tradicionalni enezuelanski „kruh“. Dio je kulinarske tradicije i zajedničkoga nasljeđa Venezuele, Kolumbije i Paname te hrana Indijanaca tog dijela Kariba. Do prije nešto više od 50 godina, kukuruz se kuhao u svakoj kući i potom mljeo u lokalnom mlinu ili sitnio kod kuće u mužaru. Danas se uglavnom koristi industrijsko brašno koje je vrlo jednostavno za upotrebu. Arepa je kraljica doručka, no jede se uvijek i svagdje. Neizostavni maslac daje poseban okus, a punjenje se može prilagoditi svačijem ukusu i prigodi. Zbog svog nenametljivog okusa vrlo se lako kombinira. Tipična venezuelanska arepa punjena je junetinom, crnim grahom i sirom. Venezuelanci su
ponosni na svoju arepu, vole je i ističu kao simbol nacionalnog identiteta i kulturne baštine.

Četvrtak, 18. listopada

Primorska torta- radionica pripremanja tradicionalnih slastica, 10 sati, Lazareti, Udruga Deša

Primorska torta je tradicionalni kolač Dubrovačkog primorja koji se priprema za svečane prigode od jaja, šećera, mjednula s dodatkom malo brašna i limuna. Ukrašava se tučenim šećerom i bjelancima. Uvijek nas ponovno iznenadi sposobnost negdašnjih domaćica da izrelativno oskudnog izbora namirnica osmisle vrlo ukusnu i rahlu tortu. O kvaliteti primorske torte govori činjenica da se i danas priprema i uvrštava na svečane menije. Kroz Dešinu radionicu želimo primorsku tortu otrgnuti od zaborava.

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 420 145 ili putem e-mail desa@du.t-com.hr 

Ciao Karmela u Liguriju -prezentacija izrade slanih talijasnkih pita i kušanje, u 11 i 17 sati, TIC Pile

Voditeljica: Karmela Vukov-Colić

Zašto vršci prstiju imaju nezamjenjivu ulogu pri izradi prave ligurske fociacce i što domaćice u nacionalnom parku Cinque terre rade s ostacima povrća iz hladnjaka saznajte na radionici kroz koju vas vodi Karmela Vukov-Colić, televizijska voditeljica, autorica bloga Ciao Karmela, pasionirana putnica, kuharica, kreativka i dobra poznavateljica talijanske gastronomije. 

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 312 021, radnim danom od 8 do 16 sati, ili putem e-mail goodfood@tzdubrovnik.hr

Četvrtak, 18. listopada

Priča o pivu - stručno vođenje i kušanje piva, u 19 sati u Dubrovačkoj pivovari, Obala Pape Ivana Pavla II, 15

Jeste li ljubitelj piva? Znate li da se u Dubrovniku proizvodi pivo? Što uopće znate o pivu? U Priči o pivu otkrijte kako teče proces proizvodnje piva, koliko traje, koje se vrste kvasca, hmelja, slada koriste u proizvodnji, koje se pivo pije za doručak ili uz desert, zašto je neko pivo tamno, a drugo jantarno narančaste ili pak svijetle boje. Pokušajte u okusima pronaći i razaznati tragove čokolade, citrusnih nota ili cvjetne arome. Posjetite prvu Dubrovačku pivovaru, poslušajte priču o pivu, zavirite u pogon i kušajte Maestral, Fortunal, Grego i Goa piva koja se po prvi put proizvodi u srcu Grada!

Kotizacija za pivo iznosi 100 kuna, a svoje mjesto možete rezervirati putem broj 098 994 7533, ili e-maila info@dubrovackapivovara.hr

Petak, 19. listopada

Krokant - radionica pripremanja tradicionalnih slatica, u 10 sati u prostorima Udruge Deša, u Lazaretima

Primorski svadbeni krokanat se izrađuje od mjendula i šećera, koji se zajedno prže na laganoj vatri dok ne dobiju zlatnožutu boju. Nakon toga se ulijeva u kalup ili se namašćenim nožem brzo izrađuju razni oblici. Međutim, svaka domaćica koja se jednom upustila u izradu krokanta zna da to nije nimalo jednostavno. Potrebna je brzina, vještina, znanje, a nadasve iskustvo. Krokanat koji se oduvijek u Dubrovačkom primorju pripremao za svadbe imao je i posebno značenje. Dođite na Dešinu radionicu, poslušajte
priču o primorskom krokantu i naučite kako ga napraviti!

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 420 145 ili putem e-mail desa@du.t-com.hr 

Kuhanje u skladu s prirodom - radionica i kušanje, 11 sati, TIC Pile

Voditelj radionice: Dino Galvagno

Chef Dino se svakodnevno, kao i svi drugi profesionalci ili amateri, suočava s kreativnim izazovom - Što danas kuhati? Ako ste voljni, možete na radionici zajedno s chefom proći jedan takav proces (ili dio njega) onako kako ga on svakodnevno prolazi. Namjera chefa Dina Galvagna je prikazati kreativni proces stvaranja jela u kojemu se svjesno, ili bolje rečeno savjesno, ograničio načelima da će se truditi što manje naškoditi svom prirodnom okruženju i pokušati funkcionirati u skladu s njim. U ograničenjima koje je sam sebi nametnuo, on pronalazi zabavu i inspiraciju. Tema radionice je priprema jela koje podržava održivo ribarenje i marikulturu i, naravno, priprema ukusnog i zanimljivog jela, što je kod chefa Dina uvijek tema.

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 312 021, radnim danom od 8 do 16 sati, ili putem e-mail goodfood@tzdubrovnik.hr

Štrukle i savijače - radionica jela tradicionalne hrvatske kuhinje, 17 sati, TIC Pile

Voditeljica radionice: Karmela Karlović, Moja kuhaona d.o.o, asistencija: Sanja Mikša, Sandara Rončević

Poznata zagorska popevka veli “Mamica su štrukli pekli, meni nisu nikaj rekli”. Mi ćemo vam, naprotiv, sve reći o
pripremi štrukli i savijača: od tankog tijesta, pripreme nadjeva do rezanja i pečenja. Moći ćete nam pomoći prilikom razvlačenja tijesta, slaganja nadjeva, sve
do trenutka kada će vrući štrukli i savijače od jabuka izaći iz pećnice spremni da ih kušate.

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 312 021, radnim danom od 8 do 16 sati, ili putem e-mail goodfood@tzdubrovnik.hr

19. listopada, petak

Venezuelanska večera, 18:30, Restoran Kantenari, Sunset Beach Dubrovnik

Domaćin: Ricardo Luque, glazba Cubismo

Ricardo Luque – Venezuelanac, glazbenik, fagotist, pjevač, otac četvero djece, entuzijast i hiperaktivac, ljubitelj kuhanja...Kuhanje je došlo na kraju kada mu je
arepa donijela pobjedu u prvoj emisiji Masterchefa 2006. godine. Tada je odlučio otvoriti „areperu“ i upoznati Hrvate s arepom, tradicionalnim venezuelanskim
„kruhom“. Ricardo je u Hrvatsku došao prije 28 godina nakon završetka Glazbene akademije u Moskvi. Makar je
široj publici poznat po svojoj pjevačkoj karijeri, Ricardo je fagotist Zagrebačke filharmonije, a pjevanje je još jedan
način kojim predstavlja bogatu kulturu i umjetnost svoje domovine. Kroz glazbu i okuse Latinske Amerike,
ovoga puta Ricardo donosi djelić svog kontinenta Dubrovčanima i njihovim gostima. Pokazat će koliko bliske, a ujedno i različite naše dvije kuhinje mogu
biti. Ono što je sigurno: u venezuelanskoj kuhinji nema nespojivog i zabranjenog, kombinacijama je samo mašta granica.

Večera u 4 slijeda i koncert: 220 kn po osobi
Napomena: Piće nije uključeno u cijenu večere. Odobrava se popust od 20% na sve narudžbe pića.

Mogućnost dolaska samo na koncert: 120 kn po osobi; uključeno piće dobrodošlice; početak koncerta u 21 sat.

Rezervacije: 099 446 1758
reservations@sunsetbeachdubrovnik.com

20. listopada, subota

Food-styling i fotografiranje hrane - radionica, 11 sati, TIC Pile

Voditeljica: Sandra Rončević, Moja kuhaona d.o.o., asistencija Karmela Karlović, Sanja Mikša

Naučite fotografirati i stilizirati hranu poput poznatih food blogerica. Na ovoj radionici Sandra Rončević uvest će vas u male tajne zanata; naučit ćete kako pravilno koristiti svjetlo, kako složiti 3 scene hrane i odabrati pravi kadar. Saznat ćete više o samoj kompoziciji fotografije
i zašto je bitan kut fotografije, kao i zašto ne koristiti blic. I ne, ne trebate imati nikakvo predznanje niti skupu opremu (ponesite mobitele ili svoje foto-aparate) jer je ova radionica namijenjena svima onima koji vole “kliknuti” svoj tanjur prije no što slasno pojedu ono što je u njemu posluženo

Ulaz je slobodan uz obveznu rezervaciju na broj 020 312 021, radnim danom od 8 do 16 sati, ili putem e-mail goodfood@tzdubrovnik.hr

Večera s chefom Ivanom Pažaninom - večera od 4 slijeda uz probrana vina vinarije Rizman, 20 sati, Restoran Porat

U restoranu Porat gostuje Ivan Pažanin, splitski chef s bogatim iskustvom koji je postao poznat sudjelujući kao član žirija i dijeleći svoje znanje u kulinarskoj emisiji
“Tri, dva, jedan – kuhaj”. Školovao se u Splitu, sa 18 godina radio na ledolomcu, kuhao za poznate, puno putovao, učio i kušao specijalitete brojnih svjetskih kuhinja. Inspiraciju pronalazi u moru, koristi namirnice lokalnog podrijetla, posebno maslinovo ulje. Često ističe da „pjat treba imati priču“. Stil temelji na glavnoj namirnici, voli da tanjur izgleda reprezentativno i da je sve na njemu koncentrirano.  U njegovom tanjuru s pričom moći ćete uživati ove jeseni na Good Food Festivalu. Ne propustite priliku, rezervirajte svoje
mjesto u Restoranu Porat! Odličnoj atmosferi će pridonijeti muzika uživo.

Rezervacije: 020 333 552

Cijeloviti program 5. Good Food Festivala možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

 


dubrovniknet team





KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!




Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY






Iz teme
good_food
LIFESTYLE
0      17|10|18 u 19:10
GOOD FOOD FESTIVAL: Četvrtak donosi nove poslastice i priču o pivu
djeca_izlet05
LIFESTYLE
0      16|10|18 u 19:43
Ovo je bio idealan dan za izlet mališana iz vrtića Mokošica
good_food_sajam_zdrave_hrane_151018_naslovna
LIFESTYLE
0      15|10|18 u 13:31
FOTO: Good Food Festival otvoren okusima Kariba
dura
LIFESTYLE
0      15|10|18 u 10:29
Besplatna radionica "Digitalni marketing" u DURA-e
LIFESTYLE
0      15|10|18 u 09:35
RODE predale ženska svjedočanstva o užasu u bolnicama

DubrovnikTV.net








Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI





Komentari


Kolumne







 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija