KULTURA
08.10.2018 u 11:26

predstavljanje zbornika radova o fra Bernardinu Sokolu
Tko je bio glazbenik i franjevac čija je smrt i dalje obavijena velom tajne?

Zbornik prigodom 130. godišnjice rođenja hrvatskog glazbenika fra Bernardina Sokola predstavit će se u Dubrovniku u dvorani Ivana Pavla II. (Samostan sv. Klare), u četvrtak 11. listopada u 19,30 sati. Naime, 28. rujna 2018. obilježena je 74. obljetnica mučeničke smrti hrvatskog glazbenika i franjevca, koji je od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirki za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu", a ime mu je još za života ušlo u stručne strane leksikone. Njegova smrt, kao i posljednje počivalište i dalje su obavijeni velom tajne. Fra Bernardin je dio svog života proveo i u naem gradu.


komentara  0

Sokola su 28. rujna 1944. noću uz lažnu optužbu partizani odveli iz samostana Badija, pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Vjeruje se da je njegovo tijelo još uvijek na mjestu ukopa.

U Splitu i u njegovu rodnom mjestu Kaštel Sućurcu, u sklopu manifestacije Dani fra Bernardina Sokola proslavljena je u svibnju 130. obljetnica Sokolova rođenja, kada je održan i znanstveni simpozij o ovom plodnom glazbeniku. Proslava je na svjetlo dana iznijela i OZN-in dosje u kojem nema Sokolova datuma rođenja, nema optužbe, ni osude. Nema u njemu ni datuma njegove smrti.

Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom.

Kao rezultat Dana fra Bernardina Sokola Franjevačka provincija Svetog Jeronima – Zadar i društvo „Bijaći“ objavili su knjigu pod naslovom "Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja". Možda će vrijedni radovi o njemu objavljeni u toj knjizi ubrzati postupak ekshumacije njegova tijela.

Zbornik će biti predstavljen i u Dubrovniku, gradu u kojem je Sokol više godina živio i to u dvorani Ivana Pavla II. (Samostan sv. Klare), u četvrtak 11. listopada u 19 i 30. 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
KULTURA
0      26|06|19 u 12:53
Monodrama o Vesni Parun na Lovrijencu
izlozba_pavusa_babarovic_mi_250619_naslovna
KULTURA
0      25|06|19 u 21:57
"MI" Izložba o ljudima koji još uvijek rade u Gradu
umjetnicka_naslovna
KULTURA
0      24|06|19 u 14:43
Što bi značilo pretvoriti život u umjetničko djelo?
makgrgic
KULTURA
0      24|06|19 u 09:28
Mak Grgić u Dvoru s glazbom Morriconea, Rodriga i Miroslava Tadića
UNSEEN
KULTURA
0      23|06|19 u 19:22
Lastovo i Unseen se vole

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija