LIFESTYLE
06.10.2018 u 17:16

KNJIGE po izboru srđevca Ljuba Nikolića: uz koji naslov ne žulja lokrumska stijena i smiješ se naglas...

Knjiga je savršeni bijeg u maštanje i stvaranje nekog svog svijeta na koji te potaknu pročitane riječi. Definitivno uz svu tehniku i medijsku izloženost koju danas imamo, za mentalni mir nema ništa bolje od mogućnosti da negdje nestaneš uz dobru knjigu, da se prepoznaš u pročitanim retcima, a između njih nađeš neku novu misao. Danas mi je, moram priznati to komfor. Manje često, ali ipak nađem vremena za nove knjige. Zanima me puno tema pa često čitam paralelno i po dvije ili tri knjige - zapisuje Ljubo Nikolić, dipl.inž. elektrotehnike,  gradski vijećnik Liste "Srđ je Grad".


komentara  0

Kao srednjoškolac sam čitanje odrađivao, pa čak i na dopunskoj iz hrvatskog ;), čitajući puno više o nekim meni bližim znanstvenim temama vezanim uz znanost (Saganovu Cosmos sam pročitao ne znam koliko puta uvijek s oduševljenjem). Neke od donjih naslova sam čitao ponovo tek u dvadesetima i kasnije s meni sasvim drugačijim pogledima.

Ivo Vojnović: Dubrovačka triologija

Epohalno djelo dubrovačkog pisca, njegov žal za Gradom u nestajanju, za nestajanjem ljepote i slobode tog Grada. Propadanje do kojega dolazi na jednoj prekretnici i otvaranju grada svijetu danas je aktualna tema. Jedna od knjiga koju sam čitao kad sam morao, ali i ponovo kao stariji iz drugačijih perspektiva.

Meša Selimović: Derviš i smrt

Roman koji je nastao u grču piščeve osobne tragedije koja ge je proganjala pitanjima što je on zapravo nakon bratove osude i smrti. Pisac se suočava sa svojom osobnom tragedijom uvodeći nas u priču pomaknutu nekoliko stoljeća ranije u Bosnu u doba Osmanskog carstva, u priču u kojoj glavni lik prolazi sve kušnje i propitivanja kao i sam pisac. Kad Nurudin pokuša pomoći bratu koji biva osuđen iz političkih razloga, ustaljeni način života i svjetonazorska uvjerenja bivaju poljuljani.

I sam derviš se u romanu pita “Jesam li izgubio ljudsku ljubav ili sam oštetio čvrstinu vjere, izgubivši tako sve? Jesam li izgubio ljudski lik ili vjeru?”.  Knjiga duboko analizira pitanja vezana uz ljudske vrijednosti, društvena kretanja, politiku općenito i u doba Osmanskog carstva.
Osim samog romana, meni je fascinantniji motiv koji je pisca držao da se s određenom vremenskom distancom na  neki način obračuna sa svojom tragedijom.

Gabriel Garcia Marquez: Sto godina samoće

Inspirativna priča o neprestanoj i svugdje prisutnoj težnji i borbi za bolji život ispričana kroz koju svjedočimo usponima i  padovima jedne obitelji. Ispričana je na način da ti postaje nejasno radi li se o stvarnim događajima ili snu stalnim ispreplitanju irealnog s realnim iskazujući stavove autora prema određenim događajima iz kolumbijske povijesti.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i kazna

Vječna pitanja o grijehu, potrazi za pravdom, patnji i siromaštvu ispričana kroz mračnu stvarnost Petrograda 19. stoljeća. Što pojedincu može biti opravdano i etički korektno, a istovremeno u suprotnosti s moralnim okvirima zajednice. Premda ima pomno razrađen plan, Raskoljnikov postaje osumnjičenik i zapada u vlastiti očaj zbog zločina koji je počinio za koji traži iskupljenje nakon što izgubi vjeru u svoje stavove o zločinu i njegovoj opravdanosti. Svi se kad tad suočimo sa svojim grijesima, ma koliko slijepi nekad bili.

F.William Engdahl: Stoljeće rata, angloamerička naftna politika i novi svjetski poredak

Autor povezujući činjenice daje jasnu sliku što se zapravo krije iza “demokratskih promjena” koje potiču Velika Britanija i SAD. Zašto je Srednji Istok žila kucavica zapada? Jesmo li pijuni u globalnom nadmetanju svjetskih središta moći?

Vladimir Pištalo: Tesla, portret među maskama

Zanimljiva romansirana biografija o našem najvećem izumitelju napisana na jedan topli i ljudskiji način. Na Teslu se ne gleda samo kroz njegova postignuća i izume, već nam pisac daje jednu širu perspektivu razumijevanja cijele okoline oko ovog velikog čovjeka i znanstvenika. Knjiga je ujedno i priča Teslinom stasanju, njegovim osobnim usponima i padovima ali i svjedočanstvo jednog vremena i ljudskih i poslovnih odnosa koji su uvijek vrlo aktualni. Ako Teslin genij želite kao motiv, onda pročitajte ovu knjigu.

Vadim Zeland: Transurfing

Interesantna teorija i tehnika pogleda na stvarnost, koja se prema zamisli ovog fizičara i filozofa, sastoji od konačnog prostora varijanti u kojem postoje svi scenariji za sve ono što je bilo, što je sad i što će tek biti. Na nama je da oblikovanjem energije misli materijaliziraju neke od tih scenarija. Zanimljiva mi je svaka ideja koja mijenja uhodani način pogleda na stvari i pojave, a ova posebno jer meni omiljenu fiziku otvara nekim skroz novim perspektivama.

Boris Pavelić: Smijeh slobode

Izvrstan prikaz 25 godina kultnog lista Feral Tribune, od 1993. kad je izdavan kao humoristični prilog Slobodne Dalmacije do gašenja 2008. godine. Zašto je Feral bio važan za to vrijeme i zašto nam nedostaje danas.

Cyril Northcote Parkinson: Parkinsonov zakon i druge studije o administraciji

Birokracija i procesi oko birokratskih aparata od doba Rima do danas. Knjiga napisana 1957. godine, danas vrlo aktualna na zabavan i humorističan način opisuje uzročno posljedične odnose u birokratskim sustavima dajući bolje razumijevanje. Nakon ovoga na administraciju gledate kroz šarenije i veselije naočale.

Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

Ne mogu reći da me knjiga oblikovala, ali ne krijem oduševljenje urnebesnom dinamikom, likovima i fenomenalnim prikazom dinarskog mentaliteta. Sve je Tomić ubacio unutra od vještica, Miša Kovača, bivših branitelja, medija u potrazi za senzacijama, skinheadsa, jet seta i odvjetnika stvorivši i ljubavni roman i triler, zapravo onu pravu nadrealnu sliku ovih prostora. Ovo je jedna od onih knjiga uz koju te ne žulja lokrumska stijena, smiješ se naglas i umalo zakasniš na zadnji brod u sedam. KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija