VIJESTI
07.10.2018 u 14:23

BROJKE ZA SMRZNUTI SE: Prijeti li nam kompletan prometni kolaps?

U četiri ljetna mjeseca, lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, na brojilu prometa postavljenom u Kuparima, zabilježen je prolazak 2 749 841 vozila, što je povećanje od 5% u odnosu na lani. Odnosno, kroz Kupare je ove godine prošlo u četiri mjeseca skoro 125 tisuća vozila više nego lani! Povećanje se bilježi i na brojaču prometa u Zatonu. To su brojke da "se smrzeš", komentiraju i iskusni prometni stručnjaci, tim više što se tendencija visokog porasta broja vozila bilježi zadnje 3 godine, a na vidiku nema rješenja koje bi zadobilo povjerenje vozača kako će se dogodine situacija poboljšati. Dapače! Za očekivati je da će prometni prsten oko Grada i beskonačne kolone iz smjera istoka, a i zapada, biti svakodnevica vozačima i dogodine. 


komentara  1

Na brojilu prometa "Zaton", dakle, zapadnom ulazu u Dubrovnik u oba smjera je ukupno prošlo 1 692 838 vozila u odnosu na lanjskih 1 562 001 vozila što je povećanje za 130 837 vozila ili 8,37%.

Ukoliko se pogleda tablica (fotogalerija) s dva brojila koje su postavile Hrvatske ceste na istočnom i zapadnom ulazu u Grad, zaključuje se da je povećanje prometa svaku godinu po svim kategorijama vozila u prosjeku između 6 do 9 posto.

Preko zapadnog ulaza u Grad, prometnog brojača u Zatonu, dnevno prođe 13 884 vozila, dok je iz smjera istoka, prosječni dnevni promet daleko veći i čini ga 22 546 vozila.

Iako je riječ o brojkama koje su "u crvenom", one nisu konačne, kaže nam šef prometne policije u Dubrovniku, Ante Vuletić.

- Riječ je o dvama brojilima prometa, postavljenima na jednom i drugom ulazu u Grad, ali se ne bilježi dakle, promet koji se, primjerice, odvija između bosanskohercegovačke granice na Ivanici i grada. Smatramo kako je u prometu još 10-tak tisuća vozila koji se ne registriraju jer ne prolaze preko ovih dviju točaka, u Kuparima i Zatonu - kazao je Vuletić.

U Kuparima je povećanje broja vozila koja sudjeluju u prometu logično i posve očekivano zbog porasta prometa kojega ostvaruje Zračna luka Dubrovnik, te tranzicije prema Crnoj Gori i Albaniji, zbog čega se tijekom protekle sezone nerijetko mililo u dugim kolonama prema Gradu.

Činjenica jest da turizam kao dominirajuća gospodarska grana i ne samo juga Hrvatske, na ceste dovodi sve veći broj različitih vrsta vozila stvarajući sve češće nevjerojatne gužve. Rješenja još uvijek nema, jer nam prometna infrastruktura stagnira i ne miče se s mrtve točke već desetljećima. Prema tome, dogodine može situacija biti jedino lošija. 

A o brzoj cesti prema Zračnoj luci Dubrovnik se priča već 50 godina! Samo se priča i priča i priča...sve dok je tako ne treba nas čuditi kompletni prometi kolaps do kojega povremeno dolazi. 

Kad se vide brojke vozila koji sudjeluju u prometu na magistrali oko Dubrovnika, broj nezgoda i nesreća koje se događaju ne iznenađuje, dapače. A, što se tiče bijesnih komentara koje vozači ostavljaju na "užarenoj" fb grupi radarske kontrole, ne treba sumnjati. Bit će ih i više.... 

 

 

 


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

del.boy 07.10.18 u 18:44
hdz zna!

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija