VIJESTI
06.10.2018 u 08:02

PREGLED TJEDNA: Najkvalitetnije živimo u državi u kojoj nema zakona ni pravde

Još jedan tjedan je iza nas. Možemo se pohvaliti da smo „grad s najboljom kvalitetom življenja“, da smo uspješno preživjeli potop i požare, da imamo najbolje vatrogasce i najljepše planove za budućnost. S druge strane hrvatska realnost o isprepletenoj hobotnici visoke politike i kriminala i katastrofalnom stanju u pravosuđu koje nikome ne daje osjećaj sigurnosti, a kamoli pravde uvijek nas vrati na neke nove postavke, a kriteriji što je dozvoljeno, a što nije samo padaju niže i niže. Sad više nego ikad vrijedi ona stara „uzdaj se u se i u svoje kljuse“.


komentara  0

Ponedjeljak 1.listopada

Tjedan je počeo smirivanjem stanja na požarištima s kojih se povukla vojska, a uskoro i otvorena vatra, koju su gasili vatrogasci iz naše i drugih županija, kanaderi i vojska, a izgorjele su velike količine šume i niskog raslinja na Pelješcu u Neretvi i u Konavlima i nažalost četiri kuće u zaseoku Mokalo kraj Orebića.

Obilježili smo 27. godišnjicu napada na Dubrovnik, a još teži dani sjećanja tek dolaze. Rat je završio, a sad je na nekim drugim herojima, da se bore za bolju budućnost.

Utorak 2. listopada

Za vatrogasce nije bilo odmora, tek nakon burom nošene vatre na Dubrovnik i okolicu palo je u četiri sata nevjerojatnih 260 litara kiše po metru kvadratnom.

70 poplavljenih objekata, ispumpavanje vode, otvaranje šahtova, gdje su u Gospinom polju intervenirali čak i ronioci i opet su vatrogasci bili na mjestu događanja. Ako se pitate na koga se u ovom društvu mogu ugledati naša djeca, onda su to upravo oni. Oni su pravi heroji u današnjoj Hrvatskoj, možda i zato što je to je uz bolnicu jedina javna služba u kojoj se ne zapošljava preko veze jer stranački uhljebi nisu zainteresirani za taj posao. Treba pohvaliti i gradske komunalne službe, koje su do 8 sati očistile i sredile grad tako da neki nisu ni primijetili da je poplave uopće i bilo. Voda se naravno zamutila i nije za piće.

Klimatske promjene ne prave diskriminaciju, pa požari i poplave ne štede ni bogate ni siromašne, a loše urbanističko planiranje, svima će nam se jednom obiti o glavu.

Gradska je uprava u utorak novinarima predstavila projekt novog POS naselja u Solitudu. I stvarno izgleda prekrasno, novo naselje sa svom potrebnom infrastrukturom i po povoljnim cijenama desetogodišnjeg najma i potom i otkupa stana po povlaštenoj cijeni. Idealno, za nekoliko godina, a dotad…

Poslijepodne u Velikoj vijećnici sastali su se ugostitelji i gradonačelnik. Najviše se raspravljalo o glazbi. Ugostitelji bi da se u Gradu može svirati najmanje do ponoć i pol, no gradonačelnik je nepopustljiv jer se stanovnici povijesne jezgre ipak trebaju moći, koliko-toliko naspavati. Mastolovci će postati obveza svih ugostitelja, jer je tri mjeseca nakon čišćenja povijesne kanalizacije, u njoj ponovno 40 kubika masti.

Srijeda 3. listopada

“Mi živimo u opasnom vremenu, u opasnoj zemlji, gdje se svi nalazimo u opasnosti. Ovdje nema pravne sigurnosti. Nema prava. Sve to gledam već 28 godina. Zato naši građani masovno idu na Europski sud u Strasbourg“, u programu televizije Z1 rekao je jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika  Krešimir Krsnik, a s njim se složio i Veljko Miljević. Iskusni kriminalist  Željko Cvrtila pak izjavljuje za Index kako  je Zakon o kaznenom postupku "smišljen da pogoduje odvjetnicima i kriminalcima". Ne trebamo se onda čuditi cijelom slučaju Vasa Brkića, njegovog vozača koji odaje tajne istrage, DORH-u koji je izgubio njegov spis, ali ni svim onim bogatim nehajnicima koji su automobilima ili plovilima ubili slučajne prolaznike ili jedriličare.

Ne treba nas čuditi da naš bivši gradonačelnik Dubrovnika s potvrđenim optužnicama i s navodnim srčanim problemima navija na stadionima u Rusiji, a do Splita ne mogu doći, dok ga sudac niti ne poziva na ročište, a navodno, šuška se, planira izaći i na izbore za Europski parlament.

Četvrtak 4. listopada

Afera Vaso Brkić se razvija, nervozni premijer vrijeđa novinarku, mediji pišu, ljudi ne reagiraju. Neki se čude, no većina je već oguglala na ovakva događanja i naslove. Možemo li se radovati nagradi koju je dobio naš grad?

Dubrovnik je dobio nagradu portala gradnačelnik.hr za najbolju kvalitetu življenja u velikim gradovima. Ako se nagrada dodjeljuje za dobre namjere i buduće projekte, onda je Dubrovnik uistinu zaslužuje jer nova gradska uprava uistinu radi na tome da jednom u budućnosti naš grad postane mjesto visoke kvalitete života. Dodijeliti nagradu za najbolju kvalitetu života gradu u kojem svaka kiša donosi poplavu i zabranu pijenja vode iz pipe, u kojem je razdvajanje otpada, kao i pedagoški standard u vrtićima daleka budućnost, a o gužvama, parkingu, prometnicama… da ne govorimo, u najmanju je ruku licemjerno, ako ne i smiješno.

Da, imamo Bogom danu klimu, prirodne ljepote i neprocjenjivu baštinu. Od toga živimo i to nas hrani, no ništa od toga nije novostvorena vrijednost, a ako niste konobar, kuhar, sobar, vozač taksija ili vlasnik apartmana, teško ćete u ovom gradu kvalitetno živjeti. Toliko o kvaliteti.

Petak 5. listopada

U Dubrovniku je počela kazališna sezona, koju će uskoro preuzeti novi ravnatelj Paulo Tišljarić u subotu je prva premijera. Dubrovački klasičari i galeristi, neumorno nastavljaju svirati i inovacijama obogaćivati naš kulturni život. Konavljani organiziraju koncert Petra Graša i skupljaju pomoć za svog sumještanina jer kad sve institucije zakažu tu su mali ljudi.


Katarina Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija