LIFESTYLE
08.10.2018 u 13:02

PREDSTAVLJAMO: Nikolina Burđelez - od djetinjstva sam htjela biti policajac

Još u osnovnoj školi u njoj se probudila želja da postane policajac/ka, premda se u njezinoj obitelji nitko nije bavio tim poslom. Ljubav prema uniformi je svake godine bila sve veća, pa je naša sugrađanka Nikolina Burđelez, nakon završene osnovne i glazbene te srednje ekonomske škole  u rodnom gradu, upisala i završila Policijsku akademiju u Zagrebu. Trenutno radi kao službenica u dubrovačkoj Pomorskoj policiji. Kako je odlučila izabrati upravo ovo zanimanje, kako je reagirala njezina okolina, kako pliva u vodama uglavnom muškog zanimanja, ova dvadesetogodišnjakinja nam je otkrila u razgovoru.


komentara  0

Nikolina ozbiljno shvaća svoj posao, smatra kako ova javna služba koju je odabrala kao svoje zanimanje nosi i odgovornost tijekom radnog vremena, ali i izvan njega.

- Obveze svakog policijskog službenika su poštivanje dostojanstva, ugleda i časti svake osobe, kao i drugih temeljnih prava i sloboda. Izvan službe svatko od nas dužan je uzorno se ponašati i pridonositi izgradnji i promoviranju ugleda službe. Mislim da je jako bitno promijeniti mišljenje i odnos prema policajcima, koji su često u drušvu omalovažavani. Važno je da  građani imaju povjerenja u nas. Danas više nego ikada prije. I toga svaki policajac i policajka trebaju biti svjesni. Ako padnemo na tom moralnom testu, nije to samo osobni gubitak za pojedinca, to je gubitak za cijelu službu.

Jesu li policaji i policajke u Hrvatskoj adekvatno plaćeni?

- Mišljenja sam da policijsko zanimanje još uvijek nije adekvatno plaćeno obzirom na količinu i odgovornost posla te česte neizvjesnoe situacije, kada je nužno izložiti i vlastiti život i zdravlje da bi se obavio posao. Mada, radilo se i trenutno se radi na poboljšanju situacije.

Je li ženama teže "plivati" u tim muškim vodama?

- S godinama je porastao broj policijskih službenica te su one prisutne na svim razinama. Nitko na nas ne gleda kao na inferioran spol. Mislim da spol nije važan, nego činjenica da se i muškarci i žene mjere isključivo kroz svoje rezultate i obavljen posao. Dapače, žene generalno posjeduju određene prednosti u odnosu na muškarce, pa i kad je riječ o policijskom poslu. Žene su uobičajeno više empatične, komunikativnije, izraženije percepcije i intuicije, strpljenja, organizacijskih sposobnosti, odgovornosti i drugo. Moje kolege uglavnom nisu imale nikakvih problema jer sam ja žensko. Ponekad bi se našalilli na moj račun, ali nikada u diskriminirajućem smislu. Nisam do sada imala neugodna iskustva ni sa kolegama ni sa strankama, a nadam se da neću. Mislim da se autoritet ne stvara na silu i ne ovisi o godinama i spolu, već o pojedincu.

Koliko je bitna fizička kondicija za posao policajke i kako je Nikolina održava?

- Fizička sprema je veoma bitna, ujedno je i jedan od uvjeta za upis na Policijsku akademiju. Tamo se svakodnevno trenira, pripremaju nas za završna testiranja iz Sporta i samoobrane bez kojih se ne može ni završiti akademija, a daljnju kondiciju održavamo odlaskom na borilačke vještine te raznim aktivnostima, ovisi tko što voli.

Kad je kao mala svima govorila da želi postati policajka, nitko nije obraćao na to previše pažnje. Godine su prolazile, ljubav prema uniformi je rasla, a obitelj i okolina iznenadili su se kad je odna odlučila ostvariti svoju veliku želju. Tranutno radi u Pomorskoj policiji, ali Nikolina ne misli se tu zaustaviti.

- Za par godina vidim se i dalje kao policijska službenica koja će obavljati svoj posao najbolje što može, nadam se da ću ga i dalje voljeti kao i danas.Teško mi je odrediti dugoročne ciljeve, zasad se trudim dati sve od sebe u onom što radim,vjerujem da na taj način i kad čovjek ima iskrenu strast za svoj posao, budućnost mora ispuniti očekivanja. Sljedeće godine nakon položenog državnog ispita planiram upisati sveučilišni studij uz rad.


L. Crnčević FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija